Amenajari exterioareGrădină

Pregătirea tuia pentru iernare începe toamna. 7 trucuri pentru arbuști de tuia, verzi ca smaraldul tot anul

Deși este un arbust destul de rezistent, extrem de folosit în tot felul de amenajări peisagistice sau pentru delimitarea unor spații în jurul casei, tuia trebuie îngrijită pe tot parcursul anului, pentru a fi sănătoasă și a se dezvolta în mod optim.Acest lucru include udarea regulată, tăierea și îndepărtarea ramurilor uscate sau bolnave, precum și administrarea îngrășămintelor potrivite.

Odată cu venirea iernii, tuia are nevoie de o îngrijire deosebită, pentru a asigura sănătatea și rezistența acestei plante în sezonul rece și pentru a ieși verde din sezonul de iarnă și pregătită să își continue ciclul de dezvoltare.

Toamna pregătești tuia pentru iarnă

 1. Udarea abundentă: Înainte de a începe sezonul rece, udă bine tuia pentru a-i permite să acumuleze suficientă umiditate în rădăcini. Acest lucru ajută planta să facă față condițiilor de iarnă mai bine.
 2. Îngrășăminte: Aplică îngrășăminte cu eliberare lentă în jurul rădăcinilor tuiei. Aceasta va oferi plantei nutrienții necesari pe durata iernii și primăverii următoare.

Recomandarea specialiștilor este să aplicați un îngrășământ bogat în potasiu, care va ajuta tuia să producă o rădăcină mai puternică și să fie mai rezistentă la frig. Aplicați îngrășământul în conformitate cu instrucțiunile producătorului.


 1. Tăierea corectă: Tăiați toamna doar ramurile uscate sau rupte. Acestea trebuie îndepărtate, pentru a nu afecta restul plantei. În afară de aceste ramuri, evită alte tăieri înainte de iarnă, deoarece acest lucru poate face planta mai vulnerabilă la frig.
 2. Protecția împotriva vântului: Tuia este sensibilă la vânturile puternice, mai ales în sezonul rece. Poți proteja plantele cu ajutorul unor folii de protecție sau a unui strat de mulci în jurul rădăcinilor, pentru a menține căldura.
 3. Mulcirea solului: Aplică un strat gros de mulci în jurul bazei tuiei pentru a menține temperatura solului și a proteja rădăcinile împotriva înghețului.
 4. Verificarea dăunătorilor: Inspectează tuia pentru semne de dăunători sau boli și acționează în consecință. Este important să tratezi orice problemă înainte de a veni iarna pentru a evita agravarea situației.
 5. Urmărește starea vremii: Tuia trebuie protejată împotriva gerului, în special în primele sale ierni. Plantele tinere, care sunt încă slabe, cu lăstari subțiri, trebuie acoperite cu material textil sau saci de iută, pentru a le proteja de frig și vânt.

Fii la curent cu prognoza meteo și, dacă se anunță un val de frig extrem, poți acoperi și arbuștii de tuia mai mari cu un material textil, pentru a-i proteja împotriva înghețului și a vântului puternic.

FOTO Ce metode ingenioase au folosit românii pentru a proteja pomii fructiferi de vânt și îngheț

Sfaturi suplimentare și lucruri interesante despre tuia

 • Cu cât tuia este expusă mai mult la soare, cu atât culoarea sa va fi mai intensă;
 • Unele specii, precum ar fi tuia japoneză, au o culoare verde-albăstrui naturală;
 • Clătiți tuia cu apă rece la fiecare câteva săptămâni, pentru a îndepărta praful și murdăria;
 • Udați tuia doar atunci când solul este uscat la aproximativ 2,5 cm adâncime.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *