Sfatul Popular

Primele lucrări agricole de primăvară. Ce se poate semăna în mustul zăpezii

Gazeta Mureşului, din luna martie 1932, prezenta o listă cu lucrările agricole ce se fac primăvara devreme, în ”mustul zăpezii”.

Sunt prezentate modalitățile de semănare pentru orz, orzoaică, ovăz, mazăre și grâu, precum și sfaturi legate de gunoiul de grajd.

Iată articolul:În mustul zăpezii se seamănă orzul de primăvară şi orzoaica. E cea dintâi sămânţă care intră în pământ.

Sămânţa trebuie tratată cu leacuri contra boalelor după ce am curăţat-o la trior, după ce am ales soiul care prinde şi se potriveşte locului.

Nu este socoteală bună să aduci sămânţa din altă parte care nu se potriveşte pământului din locul unde ne găsim.

Dăm cu maşina de semănat 150 kgr. Şi cel mai bun lucru este să semănăm cu maşina, pentru toate semănăturile şi de toamnă şi de primăvară.

Sămânţa curge regulat, în rânduri, mai puţină, merge la aceeaşi adâncime – 4 până la 5 cm. – şi când e timpul să iasă apoi iese odată toată.

Orzoaicei îi place un loc mai bogat cu toate că are numai două rânduri. Dar aduce rod mare şi de preţ.

Bobul alb plin al orzoaicei are mai mult preţ decât al orzului ordinar, care nu-i nici aceasta de dat la o parte.

Orzoaica e cea mai căutată pentru bere. Semănăm tot în mustul omătului după orz şi orzoaică, ovăzul.

Ovăz

Cu deosebire, ovăzul trebuie să ia o întindere mai mare anul acesta. Ovăzul este căutat. Armata are nevoie. Caii de care ne servim au nevoie.

Cu toate tractoarele tot calul ne scoate din greutăţile cele mai mari. Trebuie să semănăm ovăz cât mai mult, acum la mustul dulce al omătului.

Anul trecut ovăzul a prăpădit mult loc spre paguba noastră. E vremea acum de câştigat spre binele nostru şi al agriculturii. Sămânţa de asemenea să fie potrivită locului.

Cu maşina dăm 110 kg, cu mâna dăm 145 kilograme.

Sfaturi de îngrijire a pomilor fructiferi din anul 1932. Cele mai importante 3 operațiuni din livezi

Mazăre

Tot în must se seamănă mazărea. E o plantă care duce după ea multe lucruri bune: recoltă mare, preţuită repede. Ne-aduce bani la vreme, când ne crapă măseaua.

Şi de asta e bună pe lângă alte bunuri ce le aduce pământului. Căci după ea merge grâul, orzul şi toate cereale. Sămănăm cu maşina 150 kg. la hectar.

Grâu

Tot în must se seamănă, acolo unde merge, grâul de primăvară, ca să împlinim lipsa grâului de toamnă, cea mai preţioasă cereală a noastră.

Pentru toate, dacă avem arătură de toamnă şi sămânţa pregătită, facem cea mai bună treabă. Dacă nu avem din toamnă pregătit pământul, atunci va trebui să facem arături în primăvară.

Ele însă nu sunt tocmai bune pentru pământ, pentru că prin arătura de primăvară se pierde multă apă care ar fi fost mare nevoie să rămână și pe care ar fi câștigat-o dacă arătura era făcută din toamnă. Dr. E. Grintescu.

Plugari, căraţi gunoiul din sălaşul vitelor. E cel mai bun timpde dus la câmp. Primăvara se anunţă scurtă, muncile agricole se grămădesc şi n’aveţi vreme de gunoi.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *