Grădină

Primele lucrări în grădină la pomii fructiferi, la sfârșitul lunii februarie – început de martie

Va prezentam astazi cateva sfaturi pentru incepatori – cei ce au in gradina lor cativa pomi fructiferi, plantati anul trecut sau mai vechi si vor sa ii ingrijeasca singuri.

Nu este foarte greu, totul depinde de vointa, pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat iar practica este mama invataturii.

Pentru a porni si a se dezvolta bine in vegetatie prima lucrare este: TAIEREA POMILOR FRUCTIFERI.

Aceasta lucrare trebuie inceputa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri foarte mari – dupa 15 februarie – inceputul lunii martie.

Taierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar indepartatea unor ramuri.

Taierile au diferite obiective si anume: taieri de formare, taieri de regenerare, taieri de intretinere cat si taieri de fructificare si se executa diferentiat pe fiecare specie de pom fructifer.

Iata cateva reguli generale care trebuie respectate:

  • aerisirea pomului mai ales in centrul lui pentru ca ramurile sa poata primi toata lumina solara – vom indeparta ramurile care creaza aglometatie in centrul pomului.
  • se urmareste coronamentul pomului si se indeparteaza ramurile care se intersecteaza si se umbresc reciproc.
  • indepartam din ramurile care merg vertical si care nu rodesc si lasam ramurile orizontale care se stie ca vor produce rod.
  • vom scurta ramurile care prezinta muguri ce vor dezvolta ramuri laterale.

Intotdeauna sectionarile se vor face in plan inclinat pentru a nu stagna apa care ar duce la aparitia putregaiului, mucegaiului si a altor boli.

Detalii suplimentare legate de tăieri:

lucrari gradina februarie martieUrmatoarea lucrare care se face imediat dupa taieri este: STROPIREA CU FUNGICID CUPRIC.

Aceata stropire sau imbaiere a pomilor se face imediat dupa taieri si are ca scop in primul rand cicatrizarea ranilor produse de taieri si apoi mentinerea sub control a unor boli precum monilioza, ciuruiri sau basicari ale frunzelor, rapan, cancerul deschis al pomilor.

Recomandam fungicid CUPRIDIN 50 WP – 1,5-2,0 kg/ha ( 20g la 10 l apa).
Tratamentul se aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata sau chiciura, in zile cu temperatura peste 5 grade, soare si fara vant.

Solutia se aplica uniform pe toata suprafata ramurilor si trunchiului, incepand din interiorul coroanei spre exterior si de la partea superioara a coroanei spre baza pomului.

Detalii suplimentare legate de stropiri:

Aveti grija de pomii dumneavoastra!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

3 comentarii la „Primele lucrări în grădină la pomii fructiferi, la sfârșitul lunii februarie – început de martie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *