GrădinăLegumicultură

Primele roșii care vor ajunge în piețe în anul 2024 și-au început ciclul de creștere

Ciclul de creștere a primelor roșii românești, pe care le veți găsi în piețe în primăvara anului 2024, începe în jurul Anului Nou.

Astfel, grădinarii profesioniști care dispun de sere sau solarii încălzite, dotate cu acoperire de folie dublă, au început deja să semene, între Crăciun și Anul Nou semințele de tomate.

Acestea vor germina în 5-10 zile, după care vor crește la o dimensiune potrivită pentru repicare până în a doua parte a lunii ianuarie.

Spre sfârșitul lunii ianuarie, răsadurile de roșii vor fi repicate (mutate în alveole mai mari) și vor fi gata de plantare în sol la mijlocul lunii martie.

Ghid de producere a răsadurilor pentru grădinarii amatori

Dacă v-ați hotărât ca anul viitor să vă produceți singuri răsadurile, luați în calcul următorul grafic de semănare/repicare/plantare, recomandat de specialiștii de la Marcoser, din localitatea Matca, județul Galați:

Sere/solarii neîncălzite, folie profesională

  • Semănarea semințelor: 1-15 februarie
  • Repicare: 25 februarie – 5 martie
  • Plantare: 25 martie – 5 aprilie

Răsadnițe încălzite: De la semințe la răsaduri gata de plantare

Există două variante de producere a răsadurilor pentru zone de cultură mici sau medii.

Prima este ca răsadurile să fie produse în regie proprie în locuință sau o anexă încălzită, plantele având nevoie de un regim termic adecvat pentru germinarea semințelor și creștere/dezvoltare.

Primele roșii românești din anul 2024

Cea de a doua este să folosiți răsadnițe încălzite, care pot fi o opțiune foarte bună de a obține plante sănătoase și viguroase, chiar și în sezonul rece.

Magazinele online oferă diferite variante de achiziție a acestora (foto).

rasadnita pentru tomate ardei caldura

Trebuie să știți că germinarea semințelor diferitelor soiuri de plante poate dura diferit, în funcție de soiul acestora.

Iată câteva informații privind durata de la plantarea semințelor până la obținerea răsadurilor gata de plantare, în răsadnițele încălzite:

  • Roșiile: Semințele de roșii pot să germineze în aproximativ 5 până la 10 zile de la plantare, sub condiții ideale de temperatură și umiditate. După 5-6 săptămâni, răsadurile de roșii pot fi suficient de dezvoltate pentru a fi transplantate în ghivece mai mari sau în grădină.  • Ardeii: Germinarea semințelor de ardei poate dura în jur de 7 până la 14 zile în răsadnițele încălzite. După aproximativ 6-8 săptămâni, răsadurile pot fi pregătite pentru transplantare, având deja dimensiunea necesară.
  • Vinetele: Semințele de vinete pot să germineze în aproximativ 10 până la 14 zile, sub condiții optime de căldură și umiditate. După 6-8 săptămâni, răsadurile de vânătă sunt de obicei gata să fie transplantate în grădină sau în ghivece mai mari.
  • Ierburi aromatice: Durata germinării pentru ierburi aromatice variază, dar în general, semințele pot să germineze într-un interval de 7 până la 21 de zile, în funcție de specie. După 3-6 săptămâni, răsadurile de plante aromatice sunt de obicei suficient de dezvoltate pentru a fi replantate sau utilizate în rețetele tale preferate.

Care sunt condițiile optime pentru creștere

Crearea și menținerea condițiilor optime în răsadnițele încălzite sunt esențiale pentru a facilita procesul de creștere al plantelor.

Este important să monitorizezi în mod regulat umiditatea și temperatura din răsadniță, să asiguri iluminarea adecvată și să aerisești periodic pentru a evita problemele legate de creșterea plantelor.

Când plantezi semințele, urmează instrucțiunile specifice pentru fiecare soi de plantă.

Asigură-te că solul este bine drenat și menține un nivel adecvat de umiditate pentru germinare.

Răsadnițele încălzite oferă posibilitatea de a începe cultivarea plantelor chiar și în timpul sezonului rece. Trebuie doar să calculezi perioada de la semănare până la plantarea în grădină sau solar.

Prin utilizarea acestora și având în vedere timpul necesar pentru germinare și creștere, vei putea să obții răsaduri sănătoase și pregătite pentru a fi transplantate în grădină sau în ghivece în momentul potrivit.

Resurse suplimentare, oferite de inginerii agronomi, privind creșterea răsadurilor:

Cum să-ți produci propriile răsaduri de legume, pas cu pas. Metode de eliminare a dăunătorilor din sol

Cum facem planul de culturi al grădinii și necesarul de semințe și răsaduri

Cum se plantează răsadurile de tomate, pas cu pas. Ce trebuie să pui în groapa de plantare a roșiilor

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *