Prin ce diferă zeama bordeleză de piatra vânătă. Cum se aplică fiecare dintre acestea
Zeama bordeleză și piatra vânătă se referă la două substanțe diferite, asemănătoare în ceea ce privește aspectul, ambele având culoarea bleo-albastru.
Amândouă produsele se utilizează ca bactericid, fungicid și dezinfectant în agricultură, dar și pe componenta de prevenie și tratare a unor afecțiuni ale plantelor.
Din punct de vedere chimic:
- zeama bordeleză (bouillie bordelaise) este o soluție formată din sulfat de cupru și var;
- piatra vânătă este un compus mineral format din sulfat de cupru și hidroxid de cupru.
De când se folosește bordeleza în România
Inventată și testată cu rezultate remarcabile pe vița de vie la sfârșitul secolului XIX, zeama bordeleză a ajuns foarte repede și în România, fiind și în prezent utilizată pe scară largă datorită proprietăților sale fungicide, bactericide și dezinfectante, validate în timp.
INEDIT Citește aici, în ziarul ”Evenimentul” din data de 27 iulie 1897, modalitatea de preparare a acestei substanțe.
Cum se folosesc zeama bordeleză și piatra vânătă
În principal, piatra vânătă se folosește pe durata iernii, deoarece are caracteristici acide, care pot afecta plantele pornite în vegetație.
Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive, prin distrugerea dăunătorilor care iernează în scoarța copacilor și care vor deveni active primăvara.
Întrucât plantele nu sunt active iarna, substanta nu se absoarbe în interiorul acestora.
Tratamentele de iarnă includ o stropire albastră cu piatră vânătă, în cantitate recomandată de 300 grame la 10 litri de apă (concentratie de 3%) și 150 grame pentru vița de vie și speciile de piersic.
Mențiune: Din punct de vedere legal, piatra vânătă nu este omologată în România ca substanță activă pentru protecția plantelor.
Zeama bordeleză
Confuzia care apare între cele două substanțe apare din faptul că piatra vânătă este folosită la fabricarea de zeamă bordeleză împreună varul stins (hidroxidul de calciu).
Prin acest proces chimic aciditatea din piatra vânătă este anulată (PH 7) și zeama bordeleză poate fi aplicată pe plante în perioada de vegetație.
Prima stropire cu zeamă bordeleză se face, conform inginerilor agronomi, începând cu faza de dezmugurit (buton verde), pe toata perioada de vegetație, în concentrația recomandată de producători (0,5-0,75%).
Totodată, pomicultorii obișnuiesc să aplice o soluție de zeamă bordeleză pe crăpăturile din scoarța copacilor. Zeama bordeleză se poate folosi și în culturile ecologice.
Concluzii
În concluzie, deși arată aproximativ la fel, ambele având o culoare albastru deschis, piatra vânătă și zeama bordeleză sunt două substanțe diferite, cu caracteristici specifice, utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva bolilor fungice și bacteriene, cu respectarea dozajelor și a normelor de protecție ale producătorilor.