Principalele lucrări de îngrijire la cultura de fasole. Pregătirea terenului. Distanța la semănat sau plantat
Cu rădăcini adânci în tradiția agricolă românească, fasolea poate fi subiectul unei povești ce vine din trecut, încântându-ne nu doar cu bogăția sa nutritivă, ci și cu versatilitatea ei în bucătărie.
Prin cultivarea pasionată și respectul pentru valorile autentice, fasolea ocupă un loc special în grădinile noastre, legând tradiția transmisă de la bunici la nepoți de autenticitatea gustului românesc.
Sisteme de cultivare a fasolei
Fasolea poate fi cultivată în mai multe moduri și, în funcție de anumite criterii, sistemele de cultivare se împart astfel:
După locul de înființare:
- cultura în câmp;
- cultura în sere;
- cultura în solarii (sunt preferate soiurile de fasole urcătoare, pentru că asigură producții mai mari și eșalonate pe o perioadă mai lungă de timp).
Luând în calcul rotația și succesiunea, te poți orienta către:
- cultura în ogor propriu;
- cultura succesivă;
- cultura dublă;
- cultura asociată;
- cultura intercalată.
După momentul înființării:
- cultură de primăvară;
- cultură de toamnă.
Soiurile de fasole urcătoare necesită folosirea unor mijloace de susținere a plantelor in funcție de suprafața cultivată.
Cultura de fasole. Cum puteți ”fura startul” în luna februarie, în 6 pași simpli
Lucrări de întreținere a culturii de fasole
O producție de fasole pe măsura așteptărilor depinde și de modul în care efectuezi lucrările agrotehnice pentru întreținerea culturii.
Acestea se referă, în principal, la pregătirea și întreținerea solului, irigare, fertilizare la momentul oportun.
La fel de importante sunt, desigur, și măsurile fitosanitare de prevenire și combatere a buruienilor (erbicide), bolilor (fungicide) și a dăunătorilor (insecticide).
Pregătirea terenului
Pregătirea terenului presupune mai multe etape:
- distrugerea resturilor vegetale de la cultura anterioară – înainte de înființarea culturii de fasole, este necesară distrugerea resturilor vegetale de la cultura anterioară; în unele cazuri, este nevoie și de eliminarea straturilor, rigolelor, canalelor provizorii de irigare;
- fertilizarea – în funcție de soiul cultivat și de tipul solului, poate fi nevoie de fertilizare cu gunoi de grajd sau cu minerale;
- mobilizarea solului – prin arături la adâncimi care pot varia între 18 și 30 de cm, în funcție de soiul de fasole cultivat.
Distanța la semănat sau plantat
Înființarea unei culturi de fasole în seră se realizează fie prin plantarea manuală a răsadurilor (în vârstă de 18-25 de zile), fie prin semănat direct.
Dacă vrei să înființezi o cultură de fasole în solar, atunci o poți face prin plantarea de răsad cu vârsta de 25-30 de zile sau prin semănat direct, în cuiburi aflate la distanță de 50 cm pe rând și păstrând 70-80 cm distanță între rânduri. Pentru semănat, vei folosi 25-30 kg de sămânță/ha.
Principalele lucrări de îngrijire
- prășitul – se realizează manual sau mecanizat, pentru combaterea formării crustei și pentru evitarea, pe cât posibil, a apariției buruienilor; în cazul fasolei urcătoare, numărul prașilelor este mai mare;
- irigarea – în cazul culturilor din sere, udatul este prima operațiune după semănat sau plantarea răsadurilor; se repetă săptămânal, prin aspersiune, norma fiind de 150-300 m3/ha;
- completarea golurilor – este o operațiune necesară doar în cazul înființării culturii de fasole prin răsaduri;
- palisarea – este necesară în cazul soiurilor de fasole urcătoare; se realizează pe araci sau pe diverse tipuri de spalieri; este o lucrare obligatorie, în solarii;
- ciupitul și cârnitul -sunt recomandate în cazul anumitor soiuri de fasole urcătoare, care cresc mai repede decât altele; ciupitul asigură o mai bună ramificare, iar cârnitul are rolul de a stopa creșterea tulpinii și de a grăbi maturarea păstăilor; în sere și solarii, sunt operațiuni obligatorii;
- reglarea factorilor de mediu – operațiune necesară în cazul culturilor din sere și solarii; în sere, temperatura după semănat nu trebuie să fie sub 25°C, iar în perioada de vegetație nu ar trebui să depășească 15°C; umiditatea din aer trebuie să fie de 70-80%, iar cea din sol, de 85-90%.