Grădină

Produceți varză în regim propriu. Informații utile

În perioada de toamnă (luna octombrie), când temperaturile scad, legumicultorii amatori se confruntă cu situația în care varza și-a dezvoltat frunzele dar formează căpățâna (nu se învelește).

Un rol important pentru această problema îl constituie administrarea corectă a îngrășămintelor, ce au efecte importante în rezolvarea acestei probleme.
Prima operație ce ar trebui făcută începând cu sfârșitul lunii septembrie este fertilizarea foliară, cu produse ce conțin calciu și potasiu.

Fertilizarea produce efecte rapide referitoare la creșterea calității producției, deoarece stimulează sinteza compușilor antioxidanți, aromatici  polifenolici, precum și a altor celor organici, ce au rol important din punct de vedere organoleptic.

Totodată, va rezulta o îmbunătățire a coacerii, deoarece crește conținutul de zaharuri și substanță uscată din fructe, o mărire a dimensiunii cerzei dar și o creștere a rezistenței la transport și depozitare.

Aplicarea de Calciu și Potasiu. Efecte:
– prevenirea deformarii fructelor
– producerea pigmenților pentru fructe intens colorate
– mărirea rezistenței mecanice a țesuturilor
– cresterea cantitativa si calitativa a producției

Lucrări de îngrijire și fertilizare la varză

Lucrările de întreținere la cultura de varză constau în următoarele proceduri:
• Rărit la 25-30 centimetri
• Prășile
• Fertilizare
• Irigare

Cerințe pentru cultura verzei
Umiditate
Varza are cerințe relativ ridicate legate de udare. În medie, cantitatea necesară de apă este cuprinsă între 0,2-2,5 litri/plantă.
Temperatură
Temperatura optimă pentru dezvoltarea plantelor este cuprinsă între 2 și 20 de grade Celsius.
Lumină
Varza nu are cerințe foarte mari referitoare la lumină, Dacă este însă cultivată în locuri umbrite, varza va fi mică și îndesată.
Sol
Pentru dezvoltarea optimă este necesar un sol fertil, care reține bine apa.

Dăunătorii ce atacă culturile de varză

În faza de învelire și formare a căpățânii pot apărea dăunători care ne distrug cultură în scurt timp, precum:
afide – purici – păduchi – de diferite culori adulții și larvele înțeapă organele plantelor și se hrănesc cu sucul celular. Din această cauza frunzele se incretesc , se usucă și cad.
buha verzei – omidă se localizează pe partea inferioară a frunzelor pe care le rod. Larvele sapă orificii în frunze iar pe rănile provocate se instalează agenți fito-patogeni ce duc la putrezirea capatanilor.
fluturele alb – larvele atacă în grup rozand frunzele și căpățână devine ciuruită.
Pentru combaterea acestor dăunători se recomandă aplicarea de insecticide, la interval de 7 – 10 zile, ce pot fi procurate de la magazinele de profil ce trabuie aplicate inclusiv în funcție de intensitatea atacului.
Un alt dăunător care poate distruge varză este limaxul (melcul fără cochilie), ce poate fi combătut cu granule AGROSAN B., presărate pe lângă plante.

Beneficii
Fiind foarte bogată în fibre alimentare varza ne ajută să slăbim natural. Aceasta are puţine calorii, multe minerale şi vitamine. Consumul săptămânal de salată de varză, timp de 3-4 zile, în cantităţi mari detoxifiază organismul curăţându-l de toxine și, totodată, reduce cantitate de alimente consummate, fiind de un real ajutor la regimurile disociate.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Produceți varză în regim propriu. Informații utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *