Putregaiul apical la legume, o afecțiune des întâlnită în această perioadă. Cum se tratează, care este legătura cu carența de calciu
În acest articol se vor prezenta detalii privind putregaiul apical la legume, de ce apare, cum se previne și tratează eficient.
Putregaiul apical apare din cauza carenței de calciu.
Afecțiunea se manifestă în zona vârfului fructelor și determină brunificarea țesuturilor.
Aveți astfel de pete pe tomate? De ce se formează alternarioza, tratamente preventive și curative
Cauzele apariției carenței de calciu sunt:
– temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitară cu calciu a plantelor exact în perioada creșterii intense și formării fructelor.
– o aprovizionare necorespunzătoare a solului cu calciu.
– fertilizarea excesivă cu azot și gunoi de grajd determină un consum ridicat de calciu în organele vegetative în detrimentul formării fructelor.
– seceta sau udarea excesivă influențează negativ absorbția de calciu și fixarea acestuia în plante.
Prevenirea și tratarea carenței de calciu se face prin aplicarea îngrășămintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.
Recomandăm :
– foliar – Solar Calciu – 2,0 – 5,0 l /ha( 50ml/10l apa).
– fertigare – Geliasol Calciu – 5,0 kg/ha(2g/l apa).
Pe perioada de vegetație se pot efectua 2-5 aplicări la interval de 10 – 14 zile între ele.
Aveți grijă de plantele dumneavoastră!
Pingback: Metoda coreeană de fertilizare naturală, prin fermentarea cojilor de ouă în oțet - Atlas pentru casă și grădină