Pomicultură

Rănile de pe scoarța copacilor. Două metode diferite de abordare a problemei

În mod inevitabil, micile accidente produse în gospodărie pot afecta scoarța copacilor. Fie că este vorba de o motocoasă sau motosapă mânuită prea aproape de un pom fructifer, de animale sau diferite alte situații, trunchiul copacilor poate suferi deteriorări.

Totodată ne vom referi la situațiile în care, după tăierile de regenerare, trunchiul copacului prezintă zone în care scoarța nu mai există.

Marea majoritate a specialiștilor în pomicultură sfătuiesc proprietarii de livezi să acopere zonele accidentate sau în care s-au făcut tăieri de regenerare sau fructificare ale pomilor, ori accidentale, prin rupere, cu soluții speciale ori vopsea, ”pentru a preveni infecțiile și a ajuta la vindecare”.

Ce spun cercetătorii

Cu toate acestea, cercetările au demonstrate contrariul, respectiv că acest lucru poate împiedica vindecarea naturală a pomului și poate genera probleme în ceea ce privește viabilitatea acestuia.

În mod natural, arborii formează un țesut de protecție (calus) în zonele afectate, în perioada imediat următoare de creștere.

Studiile demonstrează că sigilarea rănilor împiedică acest proces natural, context în care este mai bine să lăsați zona tăiată să se vindece natural și să monitorizați pomul pentru orice semne care ar pute genera probleme.

Astfel, în studiul ”Do wound dressings affect the rate of decay in pruning wounds?”, publicat în „Arboriculture & Urban Forestry”, realizat de Universitatea din Florida, cercetătorii au analizat efectele a trei metode de tratament ale rănilor provocate de tăierea copacilor.

Au descoperit astfel că tratamentul cu uleiuri, lacuri sau vopsele nu a avut niciun efect asupra ratei de vindecare a copacilor. De fapt, în unele cazuri, tratamentul a încetinit procesul de vindecare și a crescut riscul de infecție.

Citește mai multe detalii despre aceste studii aici.

Răni și fisuri – porți de intrare pentru diferiți patogeni

Pe de altă parte, dacă decideți să urmați sfaturile specialiștilor ce consideră că aceste răni și fisuri apărute după tăieri sau acțiunea factorilor de mediu externi reprezintă porți de intrare pentru diferiți patogeni, favorizând instalarea infecțiilor, ar trebui să luați în considerare următoarele aspecte:

Cei mai predispuși la fisurarea scoarței sunt pomii fructiferi din speciile de sâmburoase și anume: cireșul, prunul, caisul, nectarinul și vișinul.

Cum cicatrizăm rănile pomilor fructiferi

Pentru că pomii fructiferi să nu fie afectați trebuie cicatrizate aceste răni astfel:

Se curăță ușor marginile rănilor, cu un cuțit bine ascuțit și sterilizat. Ulterior se aplică cu o pensulă o pastă făcută din fungicidul cupric Cupridin 50 WP sau pe care o cumpărați din magazinele specializate.

Când apar fisurile în scoarță

De obicei aceste fisuri apar datorită diferențelor mari de temperaturi de la sfârșitul iernii și începutul primăverii, când pomii ies din repaus, dar și datorită tăierilor obișnuite sau a celor de curățare.

Răni pot apărea și datorită ruperii crengilor din cauza vânturilor puternice sau pe trunchi, datorită unor lovituri de grindină sau lovituri mecanice.

La pomii tineri scoarța trunchiului poate fi roasă de diferite animale și atunci rămân răni care trebuie îngrijite, pentru a nu duce la uscarea și pierderea lor.

Condiții de aplicare

Pasta se aplică atunci când lemnul este uscat și nu este vreme ploioasă, iar temperatura este peste 5 grade Celsius.

Aceasta trebuie să aibă o consistență smântânoasă și să acopere bine rănile și crăpăturile.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *