GrădinăLegumicultură

Rapsodia și Tomabac, două soiuri noi de roșii, create de cercetătorii români în acest an

Cercetătorii specializați în legumicultură, din Buzău și Bacău, au creat două soiuri noi de tomate în acest an, cu proprietăți remarcabile.

Astfel, primul soi de tomate tip kumato în România a fost obţinut la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău şi este în curs de omologare şi brevetare, sub denumirea provizorie de Rapsodia, autorii soiului fiind Doctor Inginer Cercetător Științific gradul I Costel Vînătoru și dr. ing. Bianca Mușat.

Totodată, un soi nou de roșii a fost creat la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău sub denumirea Tomabac, cu o productivitate de 150 de tone la hectar.



Rapsodia, primul soi de roșii românești kumato

Deşi majoritatea hibridărilor efectuate la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au fost intraspecifice, această varietate a fost obţinută prin hibridare interspecifică. Plantele prezintă creștere nedeterminată şi pot ajunge până la înălţimea 210 cm şi formează peste 8-10 etaje.

Frunzele sunt imparipenat compuse, formate din foliole de mici dimensiuni. Lungimea medie a frunzei este de 35 cm. Inflorescenţele sunt atât bifurcate cât şi compuse, având un număr de peste 15 fructe/ inflorescenţă.

Soiul este distinct prin fructele tricolore, verde cu striuri de culoare verde deschis şi galben atunci când fructul este imatur şi roşu striat cu verde şi galben auriu la maturitate, cu aroma specifică şi gust deosebit.

Greutatea medie a unui fruct este de 20 g. Fructele prezintă luciu caracteristic, fermitate mare, de 2,8 N şi maturare concentrată, permițând atât recoltarea individuală a fructului cât și a inflorescenței în totalitate. Fructul prezintă un diametru de 3,5 cm şi 3,6 cm înălţime medie.

În secţiune transversală, fructul prezintă 2 lojii şi o grosime a pericarpului de 5,5 mm. Soiul poate fi cultivat atât în spații protejate cât și în câmp în sistem palisat.

Este destinat pentru consum în stare proaspătă, în salate sau în diverse preparate culinare, având un raport echilibrat zahăr: aciditate, totalul substanţelor solubile fiind de 11,8°Brix.

Despre Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale (BRGV) Buzău este o instituţie publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

BRGV Buzău are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice.

Cum se plantează răsadurile de tomate, pas cu pas. Ce trebuie să pui în groapa de plantare a roșiilor

Ce este kumato

Kumato este denumirea comercială atribuită unui soi de tomate obţinut în Spania cu numele de Olmeca, linia având codul experimental anterior SX 387. Luis Ortega şi familia acestuia au fost primii care au cultivat aceasta tomată în anul 1970 în grădina familială din satul Agra, Spania.

Scopul ameliorării acestei varietăţi de tomată a fost obţinerea unei tomate rezistente pe soluri sărăturate, cu fructe foarte aromate şi gustoase cu posibilitatea de a le comercializa în toate stadiile de maturitate.

Materialul genetic de bază care a fost folosit ca sursa iniţială pentru obţinerea de tomate kumato este originar din insula Galapagos şi anume Solanum cheesmanii care a fost folosit în hibridarea interspecifica.

Kumato a fost obţinut prin hibridare şi iniţial nu putea fi accesat de către publicul larg ci putea fi cultivat doar de câţiva producători de top din Australia, Belgia, Canada, Franţa, Grecia, Ţările de Jos, Spania, Elveţia, Turcia, Mexic, Liban şi UK.

Seminţele kumato erau considerate ”varietate de club” în mediul agrobusiness de către anumiţi producători cu drept de acces obţinut în urma unor selectii riguroase şi care pot participa doar pe bază de invitaţie.

De-a lungul timpului însă, au fost obţinute multe alte soiuri de tomate tip kumato comercializate în întreaga lume, dintre care amintim: Neagră de Crimeea, Russian Black tomato, Rosso bruno, Negre de Tula, Black Prince, Cherokee, etc.

Tomabac, roșii gustoase de Bacău

Tomabac, un soi nou de roșii creat la SCDL Bacău, are o productivitate de 150 de tone la hectar.

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău recomandă acest nou soi de tomate, indicat pentru spații protejate.

Soiul TOMABAC este semitimpuriu, cu o perioadă de vegetație de 98-102 zile până la prima recoltare;

Planta are creștere nedeterminată, se copilește și se susține;

Caracteristicile fructului:

– formă aplatizată, cu ușoară calotă verde la maturitatea fiziologică, de mărime mare, cu media greutății de peste 200 grame, numărul de loje seminal: peste șase.

-fermitatea bună, culoarea la maturitatea fiziologică roșu, cu gust foarte plăcut, echilibrat

Capacitatea de producție: 100-150 tone la hectar funcție de tehnologia aplicată și locul de cultură (câmp, spații protejate).

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *