Recomandările autorităților privind irigarea terenurilor şi utilizarea apei de către agricultori
Utilizarea apei pentru irigații are o importanță deosebită pentru agricultori, dar și pentru micii grădinari.
Reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” au făcut o serie de recomandări referitoare la irigarea terenurilor şi utilizarea apei de către agricultori, inclusiv în condiții de evenimente extreme.
Astfel, Ana-Maria Agiu, specialist relații publice la Administrația Națională „Apele Române” a precizat pentru populare.ro:
”Utilizarea apei în condiţii de evenimente extreme implică anumite cerinţe aplicabile şi pentru irigarea terenurilor şi utilizarea apei de către agricultori.
Astfel, fiecare bazin/spaţiu hidrografic întocmeşte „Planuri de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare”, cu termene şi responsabilităţi, care se actualizează ori de câte ori este necesar.
Planul de restricţii se elaborează conform Ordinului nr. 9/2006 al ministrului mediului şi gospodăririi apelor pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea planurilor de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare”.
Când se activează și ce scop are planul de restricții
Planul de restricţii are ca scop stabilirea restricţiilor temporare în folosirea apelor în situaţiile când din cauze obiective (secetă/ calamităţi naturale) debitele de apă contractate nu pot fi asigurate tuturor utilizatorilor.
În vederea adoptării celor mai potrivite decizii de restricţionare, care să conducă la pagube cât mai mici folosinţelor ale căror capacităţi de funcţionare sunt afectate şi pe ansamblul economiei naţionale, la întocmirea planului de restricţii, pentru fiecare sector de curs se pot lua în considerare următoarele criterii:
a) reducerea în trepte a debitelor captate pentru irigaţii, ţinându-se seama de posibilităţile practice (reducerea la circa 50% a debitelor pentru culturile de câmp; reducerea totală a debitelor pentru culturile de orez; reducerea totală a debitelor pentru culturile de câmp şi culturile de orez şi satisfacerea cerinţelor numai pentru culturile de legume);
b) reducerea temporară, cu maximum până la 50%, a debitului minim pentru curgerea salubră;
c) diminuarea debitelor alocate amenajărilor piscicole;
d) reducerea în trepte a debitelor pentru folosinţele industriale (după epuizarea posibilităţilor de raţionalizare a folosirii apei, inclusiv efectuarea de revizii, reparaţii), conform programelor preliminare de restricţii elaborate de beneficiari;
e) restricţionarea parţială sau totală a alimentării cu apă a unităţilor industriale cu pondere mai mare în procesul de poluare a apelor;
f) restricţionarea intermitentă a alimentării cu apă a centrelor populate, a unităţilor de deservire a populaţiei, precum şi a unităţilor zootehnice.
Etapele de restricţii se vor stabili ţinându-se seama şi de amploarea deficitelor de calcul, respectiv de gradul de asigurare de calcul privind satisfacerea diferitelor categorii de cerinţe de apă, iar mărimea debitelor alocate se va determina astfel încât efectul lipsei de apă la folosinţele din bazinul considerat, cât şi la alte folosinţe influenţate/ condiţionate de acestea să fie minime.
EXCLUSIV În ce condiții poate fi folosită apa din râuri şi lacuri de acumulare pentru irigare