Reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi
Chiar dacă majoritatea pomicultorilor curăță pomii primăvara, o mică ajustare înainte de venirea anotimpului rece, după ce copacii ies din vegetație nu strică, dimpotrivă, și mai mult decât atât vă ușurează munca în primăvară.
Reguli de bază la curățare:
- În primă fază trebuie îndepărtate ramurile care se încalecă, cele uscate, afectate de boli sau rănite.
- Se trece apoi la lăstarii verticali, care au crescut în ultima vara. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție. Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod.
- Când sunt mai mulți lăstari la un loc se taie doar cei verticali. Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod. Lăstarii care cresc însă spre interiorul coroanei trebuie tăiați din punctul de inserție.
- Atunci când două ramuri se încalecă, va fi păstrată doar cea care este orientată spre exteriorul coroanei.
- Lăstarii crescuți în anii precedenți, pe lateral, într-o poziție aproximativ paralelă cu solul, se păstrează, pentru că urmează să se transforme în ramuri de rod. Dacă sunt însă prea deși, aceștia se vor rări la 10-15 centimetri unul față de altul.
- Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta are rolul de a tempera creșterea, dar va stimula, de asemenea, și dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția pe care o are ultimul mugur indică și direcția în care va crește ramura.
Tăierile la pomii fructiferi. Cum se formează coroanele de tip vas
În cazul coroanei prea dese se procedează astfel :
1. Din ramurile de schelet existente in primul etaj se aleg acele trei sau patru ramuri care sunt aşezate cât mai bine şi sunt mai bine desvoltate, încât să rezulte un schelet bine format. Restul ramurilor de schelet se suprimă, dacă grosimea lor este de 2 până la 5—7 cm sau se transformă în ramuri roditoare prin scurtare (dacă grosimea lor este mai mică de 2 cm). Dacă ramurile de suprimat sunt prea groase, adică au în grosime mai mult ca 7—8 cm la pomacee (pomii ale căror fructe sunt cu seminţe) şi 5—6 cm la sâmburoase (pomii ale căror fructe sunt cu sâmburi), încât produc răni prea mari, atunci acele ramuri se lasă neatinse, ajungându-se în felul acesta la 4—6 ramuri principale.
In cazul acesta, operaţiile de rărire se aplică ramurilor de ordinul II şi III şi celor din etajul II şi III, care sunt mai subţiri şi lasă răni mai mici.
2. Înaintând pe axul coroanei în sus, se aleg la distanţa de 60—75 cm dela primul etaj alte trei, patru ramuri desvoltate şi bine plasate pentru formarea etajului II. La nevoie, se admit şi ramuri mai rău plasate pe ax, cu condiţia că rămurişul lor să fie bine plasat în cuprinsul coroanei. Celelalte ramuri de schelet din cuprinsul etajului II se suprimă sau se transformă în ramuri roditoare, aplicând procedeul descris rnai sus pentru etajul I.
Concluzii:
Taie tot ce se duce in interior, ramurile care se freacă între ele, păstrezi pe cele care deschid coroana, tăiați tot ce pleacă în interior să fie aerisit, apoi faceți coroana frumoasă, iar ce tăiați din crengile prea lungi ultimul mugur să fie orientat în jos, e suficient atât.
Taiat ce crește vertical. Tot ce crește direct în sus nu dă rod
Păstrați la taiere ramurile deja orizontalizate, aplecate de rod.
Lăsați ce crește în unghi mai mare de 45 grade spre exterior, pe care le scurtati cu 1/3 cu mugure spre exterior.
De asemenea, trebuie tăiat tot ce merge spre interior.
Ramuri de rod se lasă în functie de cât este de viguroasă ramura (max 2/ramuri subțiri).
Tăierea la pruni și caiși
Atat prunul cât și caișii trebuiesc tăiați de către un cunoscator. Coroana lor este agomerată și crescută necontrolat.
Respectați urmatoarele:
1 Alegeți ramurile care vor forma coroana, acestea sa fie plasate in mod egal în jurul axului (tulpinei).
2. Tăiați una din ramurile paralele, acolo unde este cazul
3.Tăiati una dintre ramurile încrucișate, care se freacă și produce răni.
4.Tăiați una din ramurile concurente, este vorba despre ramurile anuale, prelungiri ale ramurilor bătrâne.
5. Scurtati la 25-30cm cresterile anuale de dirijare a coroanei.
6. Stropiti începând din iarna și în timpul vegetației de cate ori este nevoie (4-5 ori) cu insecto fungicide de sezon (întrebați la magazinele de specialitate)
7. Aerisiți coroana, tăiați ramurile care au creștere în interiorul coroanei.