Reguli de tăiere a pomilor fructiferi

Chiar dacă majoritatea pomicultorilor curăță pomii primăvara, o mică ajustare înainte de venirea anotimpului rece, după ce copacii ies din vegetație nu strică, dimpotrivă, și mai mult decât atât vă ușurează munca în primăvară.

Reguli de bază la curățare:

  • În primă fază trebuie îndepărtate ramurile care se încalecă, cele uscate, afectate de boli sau rănite.
  • Se trece apoi la lăstarii verticali, care au crescut în ultima vara. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție. Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod.
  • Când sunt mai mulți lăstari la un loc se taie doar cei verticali. Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod. Lăstarii care cresc însă spre interiorul coroanei trebuie tăiați din punctul de inserție.
  • Atunci când două ramuri se încalecă, va fi păstrată doar cea care este orientată spre exteriorul coroanei.
  • Lăstarii crescuți în anii precedenți, pe lateral, într-o poziție aproximativ paralelă cu solul, se păstrează, pentru că urmează să se transforme în ramuri de rod. Dacă sunt însă prea deși, aceștia se vor rări la 10-15 centimetri unul față de altul.
  • Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta are rolul de a tempera creșterea, dar va stimula, de asemenea, și dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția pe care o are ultimul mugur indică și direcția în care va crește ramura.

În   cazul   coroanei  prea   dese   se  procedează   astfel :

1.  Din   ramurile   de  schelet   existente   in  primul   etaj   se   aleg   acele  trei  sau  patru  ramuri  care  sunt  aşezate  cât  mai  bine   şi  sunt  mai  bine  desvoltate,  încât  să  rezulte  un  schelet  bine  format.   Restul   ramurilor   de   schelet   se   suprimă,   dacă   grosimea   lor  este   de   2  până   la  5—7  cm  sau   se  transformă     în    ramuri   roditoare   prin   scurtare    (dacă   grosimea   lor   este   mai   mică   de   2  cm).  Dacă   ramurile   de   suprimat   sunt   prea   groase,   adică   au    în    grosime   mai   mult   ca   7—8     cm   la   pomacee    (pomii     ale   căror   fructe   sunt  cu  seminţe)   şi  5—6  cm  la  sâmburoase   (pomii  ale  că­ror   fructe   sunt   cu  sâmburi),  încât   produc  răni  prea  mari,   atunci   acele  ramuri  se   lasă  neatinse,  ajungându-se     în   felul   acesta   la   4—6   ramuri   principale.

In  cazul   acesta,  operaţiile   de  rărire    se    aplică   ramurilor    de    ordinul   II    şi   III   şi   celor   din   etajul    II    şi    III,  care   sunt   mai   subţiri   şi   lasă   răni   mai   mici.

2. Înaintând pe  axul  coroanei   în  sus,  se  aleg  la  distanţa   de   60—75  cm  dela   primul   etaj   alte  trei,  patru   ramuri   desvoltate   şi   bine  plasate  pentru   formarea   etajului   II.  La   nevoie,  se  admit   şi   ramuri  mai  rău  plasate  pe  ax,  cu  condiţia  că  rămurişul   lor  să   fie   bine  plasat   în  cuprinsul   coroanei.   Celeîalte   ramuri   de  schelet   din   cuprinsul   etajului   II   se   suprimă  sau   se  transformă   în  ramuri   roditoare,  aplicând  procedeul  descris  rnai  sus  pentru   etajul   I. 

 Concluzii:

Tai tot ce se duce in interior, ramurile care se freacă între ele, păstrezi pe cele care deschid coroana, tăiați tot ce pleacă în interior să fie aerisit, apoi faceți coroana frumoasă, iar ce tăiați din crengile prea lungi ultimul mugur să fie orientat în jos, e suficient atât.

Taiat ce crește vertical. Tot ce crește direct în sus nu dă rod

Păstrați la taiere ramurile deja orizontalizate, aplecate de rod.

Lăsați ce crește în unghi mai mare de 45 grade spre exterior, pe care le scurtati cu 1/3 cu mugure spre exterior.

De asemenea, trebuie tăiat tot ce merge spre interior.

Ramuri de rod se lasă în functie de cât este de viguroasă ramura (max 2/ramuri subțiri).

Tăierea la pruni și caiși

Atat prunul cât și caișii trebuiesc tăiați de către un cunoscator. Coroana lor este agomerată și crescută necontrolat.

Respectați urmatoarele:

1 Alegeți ramurile care vor forma coroana, acestea sa fie plasate in mod egal în jurul axului (tulpinei).

2. Tăiați una din ramurile paralele, acolo unde este cazul

3.Tăiati una dintre ramurile încrucișate, care se freacă și produce răni.

4.Tăiați una din ramurile concurente, este vorba despre ramurile anuale, prelungiri ale ramurilor bătrâne.

 5. Scurtati la 25-30cm cresterile anuale de dirijare a coroanei.

6. Stropiti începând din iarna și în timpul vegetației de cate ori este nevoie (4-5 ori) cu insecto fungicide de sezon (întrebați la magazinele de specialitate)

7. Aerisiți coroana, tăiați ramurile care au creștere în interiorul coroanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.