S-a dat startul plantării în grădină. Cum obții în acest an ceapă mare și usturoi cât pumnul
Dacă ați plantat în anii anteriori ceapă și usturoi în grădină, dar recolta nu este ceea ce se dorește din punctul de vedere al mărimii, trebuie să luați în considerare câteva aspecte importante pentru aceste culturi.
Plantare ceapă și usturoi primăvara
Începând cu primele zile ale lunii martie, grădinarii își pregătesc producția din sezonul de vară-toamnă, prin amenajarea straturilor, însămânțare și plantare.
Primăvara devreme, primele plantări din grădină sunt cele de ceapă și usturoi, acestea fiind rezistente chiar dacă în următoarea perioadă ar apărea și nopți cu temperaturi negative.
Ceapa și usturoiul sunt cultivate pe scară largă în România și nu numai, în soluri fertile și bine drenate, în general sub formă de strat, bogate în nutrienți și cu pH între 6 și 7.
Pentru a cultiva ceapă și usturoi de primăvară, agricultorii trebuie să pregătească solul în prealabil, prin eliminarea buruienilor și a pietrelor și prin adăugarea de îngrășăminte organice sau minerale.
Distanța de plantare ceapă și usturoi
Arpagicul și cățeii de usturoi sunt plantați la o adâncime de aproximativ 2-3 cm și la o distanță de aproximativ 10 cm.
Puneți o sfoară pentru ca rândurile să fie aproximativ drepte și marcați cu o săpăligă locul în care va veni arpagicul/cățeii de usturoi.
Pentru a ușura munca în eliminarea buruienilor, lăsați între rânduri o distanță de aproximativ 25 cm, mutând sfoara cu cei 2 țăruși pentru fiecare dintre acestea.
Cum se face fertilizarea culturii
Ceapa și usturoiul necesită o cantitate moderată de nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător.
Cu toate acestea, fertilizarea la momentul potrivit este foarte importantă pentru a atinge potențialul maxim de creștere.
Acestea culturi au nevoie de o serie de nutrienți esențiali pentru a se dezvolta corespunzător:
- Azot (N): creșterea și dezvoltarea frunzelor.
- Potasiu (K): rezistența la boli și dăunători.
- Fosfor (P): dezvoltarea bulbilor.
- Calciu (Ca): sănătatea generală a plantei.
- Magneziu (Mg): fotosinteză.
Prima fertilizare se efectuează primăvara, după ce frunzele au început să crească. Se folosește un îngrășământ cu un conținut ridicat de azot, cum ar fi azotatul de amoniu sau ureea. Doza recomandată este de 20-30 g de îngrășământ pe metru patrat.
A doua fertilizare se efectuează vara, după ce bulbii au început să se dezvolte. Se folosește un îngrășământ cu un conținut ridicat de fosfor și potasiu. Doza recomandată este de 20-30 g de îngrășământ pe metru pătrat.
Fertilizanți naturali, pentru bulbi mari
- Cenușa de lemn este o sursă bună de potasiu
- Compostul adăugat la nivelul solului aduce un aport de nutrienți pentru usturoi și îl forțează să se dezvolte.
Cum rezolvăm problema buruienilor
Periodic, putem interveni în zona straturilor eliminând prin smulgere buruienile. Cu cât mai des, cu atât mai bine, pentru a evita mișcarea bulbilor atunci când buruienile dezvoltă rădăcini adânci.
Totodată, periodic, cu o săpăligă îngustă, putem sparge crusta ce se va forma între rânduri, pentru a opri creșterea buruienilor.
Pentru terenurile puternic îmburuienate, la care această operațiune va fi dificilă, se recomandă erbicidul Pendisol 40 SC – 100 ml la 10 litri de apă, care se va stropi în zona de cultură imediat după plantare, până la apariția primelor frunze.
Start la cultura de ceapă și usturoi din grădină. Pot fi plantate împreună? Listă cu 10 lucrări