Grădină

Salcia energetică, soluția pentru încălzirea gratuită a locuinței

Pe fondul scumpirilor permanente ale surselor convenționale de energie (gaz și curent electric) multe persoane caută soluții alternative pentru a asigura încălzirea locuinței în regim propriu.

Și pentru că lemnele pot fi cumpărate tot la prețuri relativ ridicate, puteți lua în considerare cultivarea salciei energetice, în regim propriu, ce vă poate pune la dispoziție în mod constant cantități importante de lemn, în termen relativ scurt.

Astfel, dacă dețineți o suprafață de teren pe care nu o folosiți din diferite motive, puteți folosi această alternativă productivă și eficientă din punct de vedere energetic în orice fel de centrale în care pot fi utilizați și alți biocombustibili, precum așchii de lemn.

Salcia poate da inclusiv utilitate unui teren care nu este productiv din punct de vedere al calității, nefiind lucrat întrucât nu oferă randament în legumicultură sau viticultură.

AVANTAJE:

Rata medie de creștere a salciei energetice este de 1,5 metri pe an, iar tăierea are loc la fiecare 3-4 ani. Aceasta este tăiată în timpul iernii, când creșterea s-a oprit și frunzele au căzut. Din butuci cresc noi muguri, astfel încât nu trebuie sădite noi sălcii.

Acest hibrid dezvoltat nu este pretențios, context în care poate fi cultivat pe terenuri de o calitate mai slabă. Implică costuri scăzute de cultivare și întreținere, care se rezumă în principal la recoltări. Totodată, emisiile de ardere sunt apropiate de zero.

O cultură de salcie energetică bine întreținută continuă să crească timp de cel puțin 25 de ani, devenind matură după anul 3.

În Danemarca, cultivarea salciei de acest tip reprezintă o alternativă importantă în producția de bioenergie a țării. Această țară a rezervat 50.000 de hectare pentru cultivarea salciei și a plopului în următorii ani.

Totodată, Guvernul Suediei subvenționează din anul 1971 persoanele sau firmele ce aleg să cultive acest hibrid.

Începând cu anul 2007 în România au fost făcute mai multe studii de către institutele de cercetări cu privire la aclimatizare, concluziile fiind că pot fi plantate în condiții foarte bune în aproape toate zonele din țară. În prezent în România sunt cultivate cu salcie energetică peste 1000 hectare.

Alte informații utile

Cultivatorii pot transforma masa lemnoasă rezultată în brichete și peleți, totodtă fiind soluții de extragere a celulozei.

Tocătura poate fi ținută mai mulți ani în aer liber, fără a se deteriora.

Producția la hectar este de aproximativ 40 tone.

Are la recoltare o umiditate de aproximativ 40 %, care scade în 6 luni la 20 %.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *