GrădinăLegumiculturăUtil

Schemă de tratament pentru carența de calciu la tomate

În această perioadă, de coacere a roșiilor, se întâlnește frecvent situația în care partea de jos a acestora se brunifică, acest fenomen fiind determinat de carența de calciu.

În plus, pe acest fond pot apărea suplimentar boli fiziologice precum putregaiul apical (la tomate, ardei, gogoșar, vinete), care determină putrezirea fructelor în zona afectată de carența de calciu.

Dacă aveți această problemă în cultură e bine să știți că aceasta apare doar la etajele inferioare, la fructele timpurii de pe plantele tinere.

De ce apare carența de calciu

Centrul pentru Agricultură, Alimentație și Mediu din SUA, în cadrul Programului UMass pentru legume menționează că absorbția de calciu este puternic influențată de orice element care afectează transportul apei de către plantă.

Deficiența de calciu și, ulterior, putrezirea zonei fructului în care este floarea, este cauzată de orice întrerupere a absorbției apei. Lipsa apei, chiar și pe termen scurt, mai ales după ploi abundente, va duce la reducerea aportului de calciu.

Umiditatea ridicată, care determină o reducere a evapotranspirației și a absorbției de apă în plante, va avea același efect.

Totodată, nivelurile ridicate de sare din sol, aplicarea de azot și tăierea sau deteriorarea rădăcinilor pot contribui, de asemenea, la deficiența de calciu.

Ghid complet pentru udarea corectă a roșiilor. Ce cantitate de apă este necesară, la cât timp se face irigarea

Cauzele apariției carenței de calciu sunt:

  • aprovizionare necorespunzătoare a solului cu calciu.
  • temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitară cu calciu a plantelor exact în perioada creșterii intense și formării fructelor.
  • fertilizarea excesivă cu azot și gunoi de grajd determină un consum ridicat de calciu în organele vegetative în detrimentul formării fructelor.
  • seceta sau udarea excesivă influențează negativ absorbția de calciu și fixarea acestuia în plante.

tratamente rosii capac maroniu

În ceea ce privește putregaiul apical, care apare din cauza carenței de calciu, afecțiunea se manifestă în zona vârfului fructelor și determină putrezirea acestora în partea de jos.

Sfaturi pentru prevenirea putregaiului apical la roșii:

  • Cultivați plantele într-un sol cu pH neutru (6,5-7,0).
  • Udați în mod regulat, mai ales în timpul perioadelor de creștere rapidă.
  • Evitați irigarea excesivă, deoarece aceasta poate duce la putrezirea rădăcinilor.
  • Protejați plantele de dăunători și boli.
  • Aplicați un îngrășământ cu calciu plantelor dumneavoastră la începutul sezonului de creștere.

Totodată, prevenirea și tratarea carenței de calciu se face prin aplicarea îngrășămintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.

Specialiștii de la Solarex recomandă tratamente foliare cu Solar Calciu (50ml în 10 litri de apă) și prin fertigare cu Geliasol Calciu (2g / litru de apă).

În perioada de vegetație se pot efectua 2-5 aplicări, la un interval de 10 – 14 zile între ele.

Diferența dintre cele mai comune 3 probleme la roșii: arsura solară, catfacing și carența de calciu

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *