Grădină

Se extinde sistemul național antigrindină. În ce zone vor fi amplasate sisteme de protecție a culturilor

În regiunile corespondente celor trei Centre Zonale de Coordonare din Muntenia, Moldova și Transilvania vor fi realizate investiții, pentru a extinde Sistemul național antigrindină și pentru a crește capacitatea de a combate căderile de grindină.

În plus, noi tehnologii pentru intervenții în atmosferă vor fi dezvoltate atât pentru combaterea căderilor de grindină, cât și pentru creșterea precipitațiilor.

În ședința de Guvern din 12 aprilie 2023, au fost aprobate fondurile necesare pentru realizarea obiectivelor de implementare a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024.

Fondurile alocate pentru această etapă sunt de 27 de milioane de lei credite bugetare și 86,65 milioane de lei credite de angajament.

Care este diferența dintre seră și solar. Cum se pot proteja împotriva vântului

Unde se extind sistemele antigrindină

Studiile de fezabilitate pentru înființarea a două unități de creștere a precipitațiilor (în Muntenia și Moldova), precum și legate de înființarea a două noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Cluj și Sălaj-Bistrița vor fi finanțate cu fondurile alocate pentru anul curent.

În plus, se vor începe construcțiile de noi Puncte de lansare a rachetelor antigrindină în cadrul Grupurilor de Combatere din Vânju Mare, Dăbuleni, Olt, Giurgiu, Dâmbovița-Argeș, Matca, Suceava-Botoșani și Maramureș.

Activități de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică vor fi, de asemenea, realizate în acest an prin proiecte experimentale, cu scopul de a crește și uniformiza precipitațiile și de a utiliza noi mijloace tehnice, cum ar fi aviația, generatoare terestre și baloane cu heliu, pentru a combate fenomenele meteorologice periculoase.

Diferența la udarea grădinii între apa de ploaie și cea extrasă din sol

Unde este activ Sistemul Național de creștere a precipitațiilor

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor funcționează din anul 2004.

Anual, prin extinderea Sistemului au sporit capacitățile operaționale de protecție a culturilor agricole, a bunurilor publice și private, a infrastructurii edilitare și a comunităților rurale, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Protecția împotriva grindinei, activă în prezent în bazinele viticole, pomicole, legumicole și cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat și centrul Transilvaniei este în curs de extindere în toate regiunile țării, pentru a răspunde atât nevoilor prezente, cât mai ales provocărilor viitoare produse de schimbările climatice și de perturbările în comerțul mondial cu alimente.

Harta investițiilor în dezvoltarea SNACP:

  • cu albastru sunt evidențiate punctele de lansare operaționale în sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, iar
  • cu roșu este marcat amplasamentul noilor puncte de lansare ce urmează a fi realizate începând de anul acesta.

sursa: MADR

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *