Categories: GrădinăPomicultură

Secretele plantării corecte a pomilor fructiferi, explicate de specialiști

Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, doctor în știinte horticole, proprietarul Pepinierelor Roman, explică cum trebuie să aibă loc procesul de plantare a pomilor fructiferi, în perioada de repaus vegetativ, pas cu pas:

Hidratare

Este indicat ca imediat după primirea coletului pomii să fie bine hidratați,  respectiv

  • se pot imersa rădăcinile intr-un vas cu apă pentru o perioadă de cca. 24 -72 ore, dar nu mai mult de 72 ore, pentru a se evita asfixierea acestora sau
  • se vor introduce rădăcinile pomilor într-o groapă comună și se vor acoperi cu pământ sau nisip, iar ulterior se vor uda din abundență, pentru o bună hidratare.

Astfel pomii se pot păstra, de la câteva zile, până la câteva săptămâni sau chiar până în primăvara,  dacă din motive obiective, nu reușiți sa-i plantați in această toamnă.

La plantare se vor scoate succesiv pomii, de la stratificare, pe măsură ce aceștea vor fi plantați, iar înainte de plantare, pomii vor trece prin procesul de pregătire de plantare, respectiv:

Fasonare

Fasonarea rădăcinilor, prin care se urmărește eliminarea rădăcinilor rănite,  fracturate, precum și scurtarea vârfurilor, pentru a stimula ramificarea acestora.

Mocirlire

Mocirlirea acestora, respectiv se va pregătiți un amestec de consistența smântânei, format din bălegar de vacă proaspăt sau mraniță sau pământ de pădure sau efectiv un pământ reavăn, bine mărunțit, care se va amesteca cu apă,  astfel încât să obținem un amestec de consistența smântânei. După ce rădăcinile au fost fasonate se va trece la mocirlirea acestora, efectiv rădăcinile vor fi trecute prin acest amestec de consistența smântânei, în care se poate adăuga și un stimulator de înrădăcinate ( exemplu Razormin – 0,5%, Radistim – 0,5% s.a.).

”Black Diamond”, spectaculoasele mere tibetane care se vând cu 20 de dolari bucata

Plantare

Plantarea propriu-zisă. După ce am pregătit gropile de plantare în prealabil sau chiar cu câteva săptămâni înainte, gropi generoase cu adâncimea de cca. 50 cm și diametrul de 50 cm, se va trece la plantarea pomilor. Este foarte important ca la plantare punctul de altoire să nu fie îngropat, respectiv să rămână deasupra nivelului solului, de cca. două degete ( 2 – 3 cm), iar ulterior se va adăuga pământ progresiv și se va tasa energic, astfel încât să nu rămână spații de aer, între rădăcini și sol.

ATENȚIE – tasare energică = solul se tasează foarte bine, în jurul pomilor, ca și cum ar fi bătut cu maiul, astfel încât să fim siguri că nu au rămas spații de aer, între rădăcini și sol.

Udare

Udarea pomilor – după plantare, se vor uda cu cantități generoase de apă,  în funcție de deficitul de apă din sol, se pot folosi cantități de la 10 litri/pom și până la 50 litri/pom. Pe lângă hidratare, apa are rolul și de așezare a solului, pe lângă rădăcini, respectiv eliminarea spațiilor de aer, dintre rădăcini și sol. După ce pomii sunt udați, iar apa a pătruns în sol, se mai poate repeta procesul de tasare a solului, o lucrare esențială, pentru o bună prindere a pomilor.

Tutori

Tutorarea pomilor – o lucrare importantă, după plantarea pomilor este necesar tutorarea acestora, respectiv se va monta un tutore fiecărui pom, de care aceștea vor fi palisați, pentru a preveni aplecarea acestora la expunerea curenților de aer, în sezonul rece.

Cum poate fi mutat un pom fructifer în 7 pași. Perioada optimă, cum poți fi sigur că se prinde

Mușuroire

Mușuroirea pomilor proaspăt plantați  – după ce pomii au fost plantați se va trece la mușuroirea acestora, respectiv ridicarea unui mușuroi, peste punctul de altoire,  înalt de cca 30 cm, care se va păstra peste sezonul rece, până în primăvara (luna martie), când se va îndepărta și se va efectua o alveolă/farfurie, în care se vor uda pomii, pe tot parcursul anului.

Protecție

Protejarea pomilor contra rozătoarelor – în situația în care parcela în care sunt plantați pomii nu este prevăzută cu împrejmuire sau dacă dețineți animale ( câini s.a), care pot să roadă tulpina pomilor, este indicat să protejăm tulpina acestora cu plasă antirozătoare, care se poate achiziționa din comerț și se amplasează pe tulpina pomilor (de la sol și până la prima șarpantă) sau efectiv se folosește folie de plastic, prin care se protejează tulpinile. În cazul folosirii foliei, primăvara aceasta se îndepărtează, iar în cazul plasei se menține pe pom, indiferent de sezon.

– Optional, se poate realiza, încă din toamnă, o scurtare mai lungă a pomilor (mai ales în zonele predispuse la cantități mari de zăpadă,  acumulări de polei, curenți de aer puternici).

Această lucrare se execută pentru a evita frângerea pomilor sub acțiunea mecanică, a factorilor climatici. Această lucrare presupune scurtarea axului la cca. 1,20 metri și a lăstarilor anticipați, la cca. 30 -40 cm, urmând ca intervențiile finale, privind tăierile de formare a coroanelor, să se realizeze primăvara, după data de 1 martie, când nu mai există risc de temperaturi, excesiv de scăzute,  care pot produce înghețul, la nivelul creșterilor anuale.

– Foarte important este să achiziționați material săditor, direct de la pepiniere autorizate, care să vă ofere material săditor certificat, autentic, sănătos, etichetat individual, iar pomii să fie cu rădăcină nudă, cât mai întreagă și bine hidratați.

Majoritatea cumpărătorilor sunt atenți la partea superioară a pomilor (tulpină și eventuale ramuri), dar neglijează rădăcinile pomilor,  care sunt foarte importante pentru prinderea și dezvoltarea armonioasă a pomilor.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago