GrădinăLegumicultură

Secretul făinii de porumb în cultura de tomate. De ce se presară mălai în jurul roșiilor

Solul poate găzdui o varietate de fungi care iernează și devin activi odată cu dezvoltarea plantelor de tomate.

Acești patogeni au o capacitate remarcabilă de a supraviețui în sol, uneori până la doi ani, iar transmiterea lor se face prin diverse căi: apa de irigații, solul contaminat, semințele infectate sau contactul direct între plante.

Unul dintre cei mai cunoscuți și de temut este Phytophthora infestans, ciuperca ce cauzează mana, o boală manifestată prin putrezirea frunzelor și tulpinilor.

Un alt patogen frecvent este Alternaria solani, responsabil pentru alternarioză. Aceasta se recunoaște prin petele maronii apărute pe frunze, tulpini și fructe, boala progresând de la baza plantei spre vârf și afectând semnificativ recolta.

De asemenea, Rhizoctonia solani este o ciupercă periculoasă, care atacă sistemul radicular și baza tulpinii, provocând putrezirea acestora.

Măsuri preventive referitoare la bolile fungice

Pentru a preveni bolile fungice la tomate, este important  în principal să:

  • folosim semințe sănătoase/alege soiuri de roșii rezistente pentru a reduce riscul de infectare;
  • aplicăm tratamente preventive înainte de plantarea roșiilor;
  • evităm supraîncărcarea solului și să menținem un nivel adecvat de umiditate;
  • evităm, pe cât posibil, să plantăm roșii în zone în care s-a mai cultivat aceeași cultură în anii precedenți.
  • se asigure o bună circulație a aerului în jurul plantelor, prin menținerea unei distanțe suficiente între plante, pentru a preveni răspândirea bolilor;
  • reducem riscul de infectare prin evitarea udării frunzelor;

Totodată, este important să menținem solul bine drenat și bogat în substanțe nutritive, care să permită o dezvoltare sănătoasă a plantelor.

O altă măsură importantă pentru prevenire este eliminarea regulată a frunzelor și a resturilor vegetale de la baza plantei, pentru a reduce riscul de contaminare.

Metode de reducere a riscurilor infecțiilor fungice

Eliminarea frunzelor aflate aproape de sol

În timpul sezonului, se recomandă tăierea regulată a frunzelor care se ating de sol precum și a celor situate în partea de jos a plantei (aproximativ 15-20 cm de la sol) pentru a preveni contactul cu solul ce poate fi infectat.

Făina de porumb, barieră în calea fungilor și dăunătorilor

Grădinarii din SUA recomandă ca de jur-împrejurul plantelor de roșii și presărăm, încă de la plantare, ”o mână” de mălai integral.

Presarea făinii de porumb în jurul fiecărei plante de roșii poate avea mai multe beneficii.

În primul rând, aceasta poate ajuta atât la prevenirea bolilor fungice cât și la protejarea plantelor împotriva insectelor dăunătoare.

Mălaiul conține acid fumaric, care poate ajuta la reducerea pH-ului solului și poate crea un mediu mai puțin favorabil dezvoltării fungilor.

De asemenea, făina de porumb poate ajuta la menținerea solului uscat, îmbunătățește calitatea acestuia și îndepărtează excesul de umiditate.

Mălaiul  poate combate germinarea sporilor și, totodată va acționa ca un strat de mulci în jurul plantelor tale, încetinind evaporarea apei din sol și menținând umiditatea necesară pentru dezvoltarea plantelor, ceea ce poate reduce riscul de infecții fungice.

Totodată, poate acționa ca un agent de control al buruienilor, împiedicând dezvoltarea acestora în jurul plantelor tale.

Nu în ultimul rând, presarea făinii de porumb integral în jurul plantelor de roșii poate fi o modalitate eficientă și ecologică de a proteja culturile tale și de a îmbunătăți sănătatea solului.

Cu toate acestea, trebuie menționat că această metodă nu este garantată să prevină sau să combată toate infecțiile fungice.

Este important să se combine această metodă cu alte măsuri de prevenire și combatere a infecțiilor fungice, cum ar fi utilizarea unor produse fungicide sau curățarea regulată a solului.

Mulcire tomate

Mulcirea zonei din jurul tomatelor cu iarbă uscată, frunze, paie sau chiar bucăți de hârtie va preveni stropirea roșiilor cu pământ, acesta fiind un factor important care provoacă infecțiile fungice. Totodată, metoda va crea o barieră în calea ciupercilor dăunătoare.

Dacă observați semne ale infecțiilor fungice în cultură:

  • eliminați frunzele afectate;
  • aplicați fungicidele recomandate de specialiști pentru a controla răspândirea bolii.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *