Categories: GrădinăPomicultură

Sfaturi importante de la specialiști despre îngrijirea plantațiilor tinere de pomi fructiferi. Cum se irigă și fertilizează corect

Specialiștii de la Pepiniera Dumbrava, situată în localitatea Cobadin, din județul Constanța, oferă o serie de sfaturi specializate referitoare la îngrijirea plantațiilor tinere de pomi fructiferi:



După plantare, irigarea și erbicidarea sunt lucrările cele mai importante în primii ani de dezvoltare a pomilor fructiferi.

În primul an, udarea atentă a plantațiilor se aplică pe o perioadă scurtă de timp (o dată la 7 zile), datorită faptului că radăcinile sunt încă foarte mici.

În urma absorbției apei, umiditatea din jurul fiecărei rădăcini (deasupra și dedesubt) începe să dispară și solul se usucă, punând în pericol viață pomului.

Irigațiile scurte vor umple capilarele solului uscat din jurul rădăcinilor, fară să creeze un exces de umiditate.

Cultivatorii fară experiență pot greși uneori, aplicând norme mari de udare, inundând rădăcinile pomilor și creând în sol un deficit mare de oxigen, care vă reduce respirația și implicit energia de absorbție a elementelor nutritive.

După aceste udări controlate timp de câteva luni, pomii nu mai au nevoie de irigare, pentru o lungă perioadă de timp.

Dacă plantările se fac la sfârșitul iernii și începutul primăverii, apa provenită din precipitații și topirea zăpezilor ar putea susține procesele de creștere ale rădăcinilor pomilor până la sfârșitul verii.

La plantările de primăvară și în zonele mai secetoase, nevoile de apă ale pomilor sunt mai mari și de aceea se recomandă norme și perioade mai mari de udare.

În toate cazurile, nevoile de apă în plantațiile tinere cresc spre vară, odată cu dezvoltarea aparatului radicular (rădăcinilor) al pomului și creșterea temperaturilor atmosferice.

Irigarea prin picurare

Prin reducerea consumurilor de apă în plantațiile tinere, se folosește irigarea prin picurare. În primul an, când rădăcinile pomilor sunt mai puțin dezvoltate, o conductă amplasată pe direcția rândului (lipită de pom) poate asigura apa necesară tuturor proceselor de creștere.

FOTO Etapele de montare a unui sistem de irigare prin picurare, pas cu pas. Cât costă materialele | 5 PONTURI utile


Mai târziu însă, când coroanele se dezvoltă și cerințele pentru apă ale pomilor cresc, pot fi folosite câte două conducte de apă, pe direcția rândului, cu orificiile de distribuție a apei dispuse în triunghi. Irigarea pe intervalele dintre rânduri este neeconomică, deoarece pomii sunt mici, iar sistemul radicular nu poate folosi întreagă cantitate de apă.

Fertilizare

Fertilizarea plantațiilor tinere are o influență mai mai mare asupra creșterii pomilor plantați pe soluri mai puțin fertile. La nevoie, se aplica îngrășământ cu azot, în doze relativ mici (40-50 Kg/ha), pentru a completa deficitul semnalat, de obicei, la sfârșitul primăverii.

Îngrășămintele compensatorii cu azot se pot aplica odată cu udarea plantațiilor. La irigarea pe brazde, îngrășământul se împrăștie pe fundul brazdei, înainte de udare, iar la irigarea prin picurare și microaspersie, simultan cu udarea.

Prin fertilizarea suplimentară, se urmărește realizarea unor lăstari cu dimensiuni normale (25-30cm), utili fructificării.

Combaterea buruienilor

O atenție sporită se va acorda combaterii buruienilor, principalul concurent pentru hrană al pomilor. Aceste buruieni se înmulțesc mai ușor, mai repede și într-un număr mai mare pe aceste terenuri, cu solul mărunțit, irigat și fertilizat.

Controlul buruienilor se face prin măsuri de prevenire și măsuri de combatere directă. Combaterea buruienilor se face prin următoarele metode: metoda provocării, metoda epuizării allelopatice și metoda chimică ( Balan, Dinici și S. Ștefan, 2005).

Pentru controlul chimic, se folosesc erbicide care nu afectează fauna utilă, se degradează rapid și nu se regăsesc sub forma de reziduuri în fructe. Drajonii formați din portaltoi se suprima într-o fază tânără, deoarece ei constituie o planta gazdă care favorizează înmulțirea afidelor și propagarea virusurilor.

Pentru încheierea formării coroanei pomilor într-un timp scurt, se aplică lucrări în verde (ciupiri, suprimări, tăieri) pentru proiectarea subşarpantelor şi se înlătură toţi lăstarii viguroşi, de la baza trunchiului.

În cele mai multe cazuri, în plantaţiile tinere, sunt evitate acele culturi, care pot concura pomii tineri, pentru hrană.

Dacă culturile intercalate aduc un spor de fertilitate solului şi pomii cresc şi se dezvoltă normal, atunci folosirea lor poate fi justificată.

Până la apariţia primelor fructe solul se întreţine ca ogor negru, lucrat pe intervale şi erbicidat pe rând. Din acest moment, în funcţie de zona de cultură şi calitatea recoltei programate, solul se va întreţine ca ogor negru, sau înierbat pe intervale şi erbicidat pe rând, sau cu intervale înierbate, în alternanţă cu intervale lucrate şi rânduri erbicidate.

În zonele afectate de geruri timpurii, protecţia pomilor tineri după plantare este o măsură practică de mare importanţă. Pentru protecţie, se folosesc materiale locale (tulpini de porumb şi stuf), hârtie de sac, folie de polietilenă sau o soluţie lăptoasă (latex) de culoare albă, care se aplică pe trunchiul pomilor.

Pelicula de latex, previne insolaţia şi apariţia plăgilor pe trunchi produse de gerurile timpurii şi menţine mugurii vegetativi în stare dormindă, pentru o perioadă mai mare de timp (primăvara), întârziind astfel creşterea lăstarilor.

 Autor: Prof.univ.dr.ing. Constantin MANOLACHE

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago