GrădinăLegumiculturăSfatul Popular

Sfaturi vechi de peste 100 de ani, despre cultivarea morcovilor și pătrunjelului

Ziarul ”Foaia Poporului”, ediția din 11 martie 1900, prezintă în cadrul articolului ”Morcovii şi pătrânjeii” sfaturi de la acea vreme, referitoare la aceste culturi populare.

Iată câteva idei principale cu privire la morcov și pătrunjel:

– trebuie semănaţi în straturi, iar sămânţa nu trebuie să fie împrăştiată, ci semănată rar, pe rânduri;

– locul de semănare să fie săpat de toamna, pentru a se mărunți pe durata iernii;

– morcovii și pătrunjelul se dezvoltă bine în pământ nisipos și bine mărunţit, nefiind recomandat teren cu gunoi de grajd proaspăt;

– în perioada de germinare a semințelor terenul trebuie udat;

– după ce au răsărit trebuie pliviţi şi săpaţi;

– când au ajuns la grosimea degetului mic, trebuie răriţi la un lat de palmă unul față de celălalt;

– morcovii şi pătrunjelul smuls cu prilejul răritului se răsădește în altă parte sau poate fi folosit;

– pe durata verii morcovii şi pătrunjelul se plivesc şi sapă iar în perioade secetoase se şi udă;

– la mijlocul lunii octombrie îi scoatem pe toţi din pământ, se curăță de frunze şi pământ  și se păstrează în beci în nisip.

Articolul Morcovii şi pătrânjeii din ziarul ”Foaia Poporului”, ediția din 11 martie 1900, cu păstrarea ortografiei originale:

Morcovii şi pătrânjeii sunt neapăraţi de lipsă pentru fiecare culmnă şi pentru aceea ei trebue să ocupe locul de frunte al grădinei noastre. De sine înţeles, că aceştia câştigându se din sămânţă, trebue sămănaţi în straturi, dar’ sămânţa nu împrăştiată, ci sămănată în rînduri frumoase. Ei iubesc pământul nesipos, afunci şi mărunţit bine. Din causa că în pământul gunoit proaspăt nu le prieşte, e bine ca locul menit pentru morcovi şi petrânjei să se sape încă de cu toamnă, că aşa degerând să se îmbunătăţească. Fiindcă atât morcovii cât şi pătrânjeii răsar cu anevoe, când lipsa ar cere, stratul în care sunt ei sămănaţi trebue să se ude. După ce au răsărit trebue pliviţi şi săpaţi, oare când au ajuns de grosimea degetului celui mic, trebue răriţi aşa de tare, cât unul de altul să rămână un loc cam de un lat de mână, pentru ca să se poată desvolta şi chiar din causa aceasta ei trebue sămănaţi cam rar. Morcovii şi pătrânjeii cari ’i-am smuls cu prilejul răritului, parte se răsădesc parte se folosesc. Peste vară morcovii şi pătrânjeii se plivesc şi sapă de câte ori cere trebuinţa şi în timpuri secetoase se şi udă. Peste vară îi folosim după trebuinţă, care cam pe la mijlocul lui Octomvrie îi scoatem pe toţi din pământ şi curăţindu-i de frunze şi pământ îi aşezăm în pivniţă în năsip rînd de rînd. Atât morcovii cât şi pătrânjeii sunt de mai multe soiuri, noi însă în grădinile noastre să-i ocrotim pe aceia cari ni se pare a fi mai buni. Tot aşa este de a se urma şi la cultivarea păstărnacului.

3 soiuri de morcovi roșii care pot fi cultivate și în România. Cu ce se deosebesc de cei obișnuiți

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *