DIYGrădină

SIMPLU și INGENIOS. Cum poți face un sistem de irigare prin picurare, fără pompă de apă

Udarea plantelor, cea mai importantă operațiune din grădină care asigură dezvoltarea acestora, poate fi de multe ori problematică.

Factori legați de imposibilitatea de a avea o pompă de grădină sau lipsa timpului generează o serie de sincope în procesul de irigare, aspect ce poate duce la uscarea culturii.

În acest context, putem lua în considerare construirea în regie proprie DIY ”do it yourself” a unui sistem de udare, simplu și ingenios.

Acesta poate fi folosit pentru udarea culturilor de căpșuni, roșii, ardei, salată verde, pomi fructiferi și multe altele.Metoda prezentată asigură o udare constantă a plantelor, fiind necesară doar o reumplere periodică a bidonului sau canistrei folosite.

Nivel de dificultate: ușor

Materiale necesare:

  • Bidon din plastic, de preferat de capacitate cât mai mare, pentru a prelungi durata în care trebuie umplut.
  • Furtun transparent (poate fi achiziționat din magazinele de bricolaj de tip Dedeman sau de la târguri)
  • Material textil, cu o putere mai mare de absorbție
  • Sârmă
  • Foarfece
  • Șurubelniță
  • Soluție de lipit

Etape de execuție:

Se găurește bidonul de plastic în partea de jos a acestuia, cu o șurubelniță sau altă unealtă încălzită la foc.  Gaura se va face în concordanță cu diametrul furtunului, permițându-i acestuia să intre în bidon, cât mai fix.

Se măsoară lungimea necesară a furtunului, care trebuie să coincidă cu cea a rândului de plantare, pe care dorim să îl irigăm.

Se taie cu un foarfece bucăți din materialul textil, pe care urmează să îl introducem în furtun.

Folosind o sârmă mai tare introducem fâșiile de material în interiorul furtunului.

În funcție de distanța dintre plante tăiem până la jumătate furtunul și scoatem câțiva centimetri din materialul textil afară.

Sigilăm capătul furtunului, la partea finală a acestuia, prin îndoire, folosind o clemă sau o altă metodă (bandă adezivă).

Atașăm furtunul de bidon și sigilăm îmbinarea cu adeziv sau silicon sanitar.Din acest moment, tot ceea ce ne rămâne de făcut este să reumplem bidonul ori de câte ori acesta se golește de apă. Metoda va asigura o udare constantă a plantelor, nemaifiind necesare alte intervenții în ceea ce privește acest aspect.

PONT

Puteți folosi în mod simplu acest sistem pentru a asigura și fertilizarea radiculară a plantelor (introducerea în interiorul bidonului, în combinație cu apa, a îngrășămintelor necesare bunei dezvoltări a culturilor).

FOTO Etapele de montare a unui sistem de irigare prin picurare, pas cu pas. Cât costă materialele | 5 PONTURI utile

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *