Soiuri de ceapă de culoare violet închis, pe raft și în grădină
Relativ nou apărută pe rafturile aprozarelor și hipermarketurilor, ceapa de culoare violet închis are în principal sursă de proveniență Spania și Țările de Jos (Olanda), fiind o varietate relativ rară, dar care are un gust și o aromă deosebită.
Deși apropiată de ceapa roșie, există diferențe între soiuri în ceea ce privește nuanțele culorilor, dar și a gustului.
Ceapa violet are o serie de avantaje față de ceapa de culoare galbenă sau albă.
În primul rând, are un conținut mai ridicat de antioxidanți și antociani, care au proprietăți benefice pentru sănătate.
În al doilea rând, ceapa de culoare violet închis are un gust și o aromă mai complexe decât ceapa de culoare galbenă sau albă.
Ceapa Spanish Roja
Ceapa Spanish Roja este o varietate de ceapă originară din Spania. Este o ceapă de dimensiuni medii, cu un bulb rotund, de culoare violet închis, cu o aromă dulce și delicată.
Alte soiuri de ceapă de culoare violet închis
Pe lângă Ceapa Spanish Roja, există și alte câteva soiuri de ceapă de culoare violet închis, cum ar fi:
- Ceapa Red Baron: O varietate de ceapă de dimensiuni mari, cu un bulb rotund.
- Ceapa Red Creole: Are dimensiuni medii, cu un bulb plat, de culoare violet închis.
- Ceapa Red Burgundy: O varietate de ceapă de dimensiuni mici, cu un bulb rotund.
Ce substanțele determină culoarea violet
Substanțele care determină culoarea cepei de culoare violet închis sunt antocianii. Antocianii sunt pigmenți naturali care se găsesc în multe plante, inclusiv în ceapă, struguri, fructe de pădure și flori. Aceștia sunt responsabili pentru culoarea roșie, violetă sau albastră a acestor plante.
În cazul cepei, antocianii sunt concentrați în epiderma bulbului, care este stratul exterior. Când ceapa este tăiată, antocianii sunt expuși la aer și reacţionează cu oxigenul, formând un pigment violet închis.
Cantitatea de antocianii din ceapă variază în funcție de varietate, de condițiile de creștere și de maturitatea bulbului. Cepele de culoare violet închis conțin, în general, mai mulți antocianii decât cele de culoare galbenă sau albă.
Cum se folosește ceapa de culoare violet închis
Ceapa de culoare violet închis poate fi folosită în orice fel de mâncare în care se folosește și ceapa de culoare galbenă sau albă.
Este o alegere excelentă pentru salate, sandvișuri, sosuri, tocănițe și alte preparate gătite.
Cultivare și depozitare
Cultivarea acestor soiuri nu diferă de cel al cepei obișnuite. Singura problemă este legată de obținerea semințelor sau a arpagicului. În schimb, este mai sensibilă la depozitare și se păstrează cel mai bine într-un mediu răcoros și uscat.
Beneficii
Pe lângă culoarea cepei, antocianii au și alte proprietăți benefice pentru sănătate. Aceștia sunt antioxidanți puternici, care pot ajuta la reducerea riscului de cancer, boli de inimă și diabet.
Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale antocianilor:
- Protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi
- Reduce inflamația
- Îmbunătățește sănătatea inimii
- Ajută la controlul glicemiei
Reguli obligatorii la plantarea de ceapă și usturoi de toamnă. Lista de lucrări și tratamente