Grădină

Soiuri de măr cu miez roșu. De unde poate fi cumpărat material săditor

Apreciate pentru culoarea deosebită a miezului, dar și pentru gustul intens și conținutul bogat în antioxidanți și antocianină (pigmenți naturali) soiurile de măr cu pulpă roșie își fac treptat loc în livezile din România.

Cel mai cunoscut soi de acest fel este mărul de vară-toamnă RED LOVE, de vigoare mică-mijlocie, autopolenizator, cu florile de culoare roz ciclame.

Soiul a fost obținut inițial în Elveția, prin încrucișarea mai multor soiuri (din cele cu pulpă roșie și rezistente la rapăn).

Mărimea fructului este de aproximativ 200-250 grame, de un roșu aprins. Pulpa este roșu pal, crocantă, suculentă, acidulată, cu un gust dulce-acrișor, foarte bogată in antioxidanți (cu 30-40% mai mult decat merele obișnuite).

Culoarea sa îl face, totodată, un măr ideal pentru sucuri. Merele Redlove pot fi păstrate 3-4 luni de la recoltare, în depozite cu temperaturi controlate.

Denumirea soiurilor Red love vine de la pulpa roșie și modelul în formă de inimă, atunci cand merele sunt tăiate longitudinal.

Soiul Red Love poate fi achiziționat de la mai multe pepiniere din România (Pepinierele Roman, Agrodenmar etc.)

VÉRALMA (în traducere măr sângeriu) este un alt soi de măr cu miez roșu.

Totodată, pomul poate fi considerat ornamental, întrucât și frunzele acestuia sunt roșii.

Soiul provine dintr-o specie distinctă de măr sălbatic denumită Malus niedzwetzkyana și este destul de popular în Ungaria, fiind un hibrid care a fost menționat pentru prima dată în 1910. Alte surse identifică acest soi ca fiind de origine germană.

Fructul are 150 grame maxim, dar la coacere este foarte dulce și aromat, cu o notă de astringență datorată nivelului extrem de ridicat de antocianină.

Soiul Veralma nu se comercializează deocamdată în România. Acesta poate fi achiziționat direct de la  Pepiniera DMKert din Ungaria. 

SIMONTORNYAI – mărul cu pulpă grena

mere cu pulpa rosie

Cea mai închisă nuanță a pulpei, de culoare roșu-sângeriu este soiul cunoscut sub numele Simontornyai, provenit din Rusia.

Este un soi de măr rezistent la boli și productiv. Culoarea ramurilor este roșiatică, precum și a frunzelor timpurii, deci este populară și ca arbore ornamental. La începutul perioadei de formare fructele sale sunt de culoare deschisă, dar coaja și pulpa devin roșii până la recolta târzie de toamnă. Fructul este bogat în fier și este plin de antioxidanți. Soiul Simontornyai are mai multe variații, fiind întâlniți copaci cu fructe dulci, dulci-acrișoare și acre, iar culoarea pulpei variază de la aspect dungat la roșu aprins.

Simontornyai poate fi achiziționat de la Exotic Plants Bulgaria.

Măr cu miezul rosu sângeriu SYRENA

Asigură o producție anuală semnificativă, fiind un pom rezistent, nepretențios la condițiile climaterice.
Soiul  Syrena inflorește de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii iunie, are florile de culoare roz-roșatic, iar frunzele sunt verde inchis.
Fructele contin antioxidanti si vitamina C, au o mărime medie, cu un gust răcoritor dulce-acrișor, foarte suculent, perioada de coacere fiind august – septembrie.
Copacul crește maxim 4 metri, dar se poate taia la dimensiune mai mică de producție.
Materialul săditor de măr Syrena poate fi achiziționat de la Natura Vital Garden.
Alte soiuri de mere cu pulpă roșie:

Weirouge creat  în urmă cu aproximativ 10 ani la centrul Weihenstephan din cadrul Universității Tehnice din München, Germania. „Wei“ provine de la numele centrului, iar „rouge“- roşu în limba franceză.

Baya Marisa – soi decorativ pe durata înfloririi, datorită florilor de culoare roșie. Intră devreme pe rod, cu fructificare abundentă. Este comercializat pe siteul Agrodenmar

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Soiuri de măr cu miez roșu. De unde poate fi cumpărat material săditor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *