Pentru casăPopulareViticultură

Soluții de pe vremea străbunicilor. Cum previi gustul și mirosul de mucegai al vinului

Pentru a preveni ca vinul să prindă miros de mucegai, este important să respectați condițiile corecte de depozitare și să utilizați soluții tradiționale, verificate de-a lungul timpului.

În acest context, ziarul Albina, din decembrie 1925, prezintă în categoria ”Gospodărie de toamnă” articolul ”Mirosul și gustul de mucegai”:



De cele mai multe ori, vinul din sticle prinde miros și gust de mucegai, care se face mai puternic din cauza umezelii din pivniță.

Pentru a preîntâmpina acest rău, e bine să acoperim dopul cu ceară roșie sau cu metal; astfel, nici aerul nu se strecoară prin dop așa că scăpăm vinul de 2 rele.

 1. Se pun în vin câteva picături de untdelemn franțuzesc bun, se scutură puțin apoi se lasă ca untdelemnul să se ridice deasupra. Sau, înainte de a pune vinul în sticlele cari au avut miros de mucegai, punem puțin untdelemn așa ca tot interiorul sticlei să fie uns.

Iar după ce am pus vinul în sticlă, mai punem câteva picături deasupra, pentru ca vinul să nu dea de dop; între ele ar fi untdelemnul.

Tratamente recomandate pentru dăunătorii viței de vie. Cum scăpăm de viespea care atacă strugurii copți



Alte sfaturi vechi care vă pot ajuta:

 1. Păstrați vinul într-un loc răcoros și întunecat: Lumina și temperatura ridicată pot accelera procesul de oxidare și pot crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului. Depozitați sticlele într-o pivniță, un subsol sau un dulap răcoros.
 2. Păstrați umiditatea sub control: O umiditate prea mare poate contribui la formarea mucegaiului. Asigurați-vă că locul de depozitare are o umiditate controlată.
 3. Păstrați sticlele în poziție orizontală: Acest lucru va menține dopul umed și va împiedica aerul să intre în sticlă, ceea ce poate duce la dezvoltarea mucegaiului.
 4. Utilizați dopuri de calitate: Dopurile de plută naturală sunt preferate deoarece permit vinului să respire în mod natural, prevenind astfel mirosurile neplăcute.
 5. Curățați și dezinfectați echipamentul: Dacă produceți vin acasă, asigurați-vă că toate instrumentele și recipientele sunt perfect curățate și dezinfectate pentru a preveni contaminarea cu mucegai.
 6. Evitați schimbările bruște de temperatură: Variațiile mari de temperatură pot afecta calitatea vinului și pot contribui la dezvoltarea mucegaiului.
 7. Ventilați locul de depozitare: Asigurați-vă că beciul sau spațiul de depozitare are o bună ventilație, pentru a preveni acumularea umezelii și a mucegaiului.
 8. Curățați imediat sticlele murdare: Dacă observați murdărie sau mucegai pe o sticlă, curățați-o imediat pentru a preveni răspândirea contaminării la alte sticle.
 9. Păstrați vinul departe de mirosurile puternice: Vinul poate absorbi mirosurile din jurul său, inclusiv mirosurile de mucegai. Asigurați-vă că locul de depozitare nu este expus la alte mirosuri puternice.
 10. Verificați sticlele periodic: Verificați sticlele de vin periodic pentru a vă asigura că nu prezintă semne de contaminare cu mucegai sau alte probleme.

7 metode prin care se păstrează mustul peste iarnă

Sute de arome, un singur ghid: Cum să alegi vinul potrivit din multitudinea de opțiuni. Dicționar de viticultură

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Soluții de pe vremea străbunicilor. Cum previi gustul și mirosul de mucegai al vinului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *