Soluții pentru protejarea culturii de varză împotriva dăunătorilor
Datorită suprafeței mari a frunzelor, varza acționează că un magnet în grădină în ceea ce privește dăunătorii.
În special în faza de formare a căpățânii, varza este supusă atacurilor din partea afidelor, puricilor, păduchilor de diferite culori, ce pot distruge cultura în doar câteva zile.
Adulții și larvele înțeapă organele plantelor și se hrănesc cu sucul celular. Din aceasta cauza frunzele se încrețesc, se usucă și cad.
Dăunători și boli la varză: puricele verzei, căderea plăntuțelor după răsădire, mana, putregaiul uscat, musca verzei, buha verzei, molia verzei, păduchele cenușiu, alternaria.
Poate fi cultivată varza de Bruxelles în România? Ghid complet pentru grădină sau o mică afacere
Cei mai des întâlniți dăunători sunt:
Buha – omida se localizează pe partea inferioară a frunzelor, pe care le rod. Larvele sapa orificii în frunze iar pe rănile provocate se instalează agenți fito-patogeni care duc la putrezirea căpățânilor.
Musca verzei iernează în stadiul de pupa în sol. În primăvară are loc transformarea pupelor în insecte adulte. Apariția insectelor are loc când se realizează pragul inferior de dezvoltare de 9 grade Celsius. Larvele se hrănesc cu rădăcinile tinere sau pătrund în rădăcini, săpând galerii. Ajunse la completa dezvoltare, în luna iunie, larvele părăsesc rădăcinile plantelor atacate și, în apropierea acestora, se transformă în pupe. Adulții din noua generație apar în luna iulie și, după copulație, depun ouăle, infestând culturile de varza de toamnă și conopida. Dezvoltarea completă a larvelor din generația a doua intervine în luna august când, părăsind plantele atacate, se transformă în pupe și intră în hibernare. Perioada optimă de tratament este la primele eclozari și apariția pe plante a larvelor (de obicei în stadiul de 3-5 frunze al plantei de varză).
Fluturele alb – larvele atacă în grup, rod frunzele și căpățâna devine ciuruită.
Produceți varză în regim propriu. Informații utile
Pentru combaterea acestor dăunători se recomandă dezinfectarea solului înainte de plantare și utilizarea de insecticide dedicate acestei culturi.
Tratamentele se fac alternativ la interval de 7 – 10 zile între ele, în funcție de intensitatea atacului.
IMPORTANT : pentru cultura de varză ale cărei frunze sunt lucioase este necesar că la fiecare soluție preparată să se adauge un adjuvant pentru o mai bună eficiență a tratamentului.
Un alt dăunător periculos care ne poate distruge varza este limaxul (sau melcul fară cochilie), care se combate prin diferite metode precum vase cu bere sau granule albastre, care se găsesc în fitofarmacii.