GrădinăPomicultură

Specialiștii explică cum se scurtează corect pomii plantați toamna

Specialiștii în pomicultură de la Pepiniera Afumați-Ilfov oferă explicații concrete cu privire la procedura de scurtare a pomilor plantați în toamnă:

În această perioadă se poate scurta până la 1/3 din lungimea axului și a ramurilor anticipate, pentru a preveni eventuale frângeri ale ramurilor sub greutatea acumulărilor mari de zăpadă sau polei și/sau aplecarea acestora sub acțiunea vânturilor puternice.În primăvara, pe parcursul lunii martie, înainte de pornirea în vegetație a pomilor se vor aplica tăierile de formare a coroanelor și se va urmări formarea coroanei tip vas (foto sus), respectiv se va elimina axul pomului și se vor alege 3 – 4 viitoare șarpante, care să fie repartizate cât mai uniform în jurul tulpinei, care la rândul lor vor fi scurtate la cca. 25 – 30 cm deasupra unui mugure, cu poziție către exterior.

Până când putem planta toamna

Totodată, în ceea ce privește intervalul de timp în care se poate face plantarea, specialiștii menționează că pomii fructiferi ”se pot planta atât timp cât solul este dezghețat”.

Un alt sfat oferit este, dacă nu aveți timp să plantați pomii imediat ce ați primit coletul, să puneți pământ umed peste rădăcini. Astfel, ei vor fi putea fi păstrați timp de cel puțin două săptămâni.

Toamna în livada de pomi fructiferi: Ghidul complet al lucrărilor de întreținere

Cum pregătim gropile

În același context, Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, proprietarul Pepinierelor Roman, oferă o serie de indicații valoroase celor ce intenționează să planteze pomi fructiferi în această toamnă:După ce am pregătit gropile de plantare în prealabil sau chiar cu câteva săptămâni înainte, cu adâncimea de cca. 50 cm și diametrul de 50 cm, se va trece la plantarea pomilor.

Este foarte important ca la plantare punctul de altoire să nu fie îngropat, respectiv să rămână deasupra nivelului solului, de cca. două degete ( 2 – 3 cm), iar ulterior se va adăuga pământ progresiv și se va tasa energic, astfel încât să nu rămână spații de aer, între rădăcini și sol.

ATENȚIE – tasare energică = solul se tasează foarte bine, în jurul pomilor, ca și cum ar fi bătut cu maiul, astfel încât să fim siguri că nu au rămas spații de aer, între rădăcini și sol.

Tutori

Tutorarea pomilor – o lucrare importantă, după plantarea pomilor este necesar tutorarea acestora, respectiv se va monta un tutore fiecărui pom, de care aceștea vor fi palisați, pentru a preveni aplecarea acestora la expunerea curenților de aer, în sezonul rece.

Citește aici mai multe sfaturi privind plantarea corectă a pomilor fructiferi, explicate de specialiști în pomicultură.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *