GrădinăLegumicultură

Stropirea cu lapte a roșiilor, pentru aport de calciu: efort inutil sau sfat folositor?

O recomandare extrem de populară în rândul legumicultorilor, stropirea cu lapte a roșiilor (în proporție de un litru de lapte la 9 litri de apă) a fost transmisă din generație în generație și continuă să se rostogolească pe rețelele sociale, fiind intens folosită pentru a consilia în special în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de carența de calciu.

Totodată, conform acestei metode, se recomandă folosirea unei soluții de lapte diluat în apă pentru a îmbunătăți sănătatea și randamentul culturilor de roșii.

În acest articol vom porni de la premiza că întreaga cantitate de lapte care ajunge pe frunze ar fi absorbită de plantă și vom analiza cantitatea de calciu pe care o suplimentează stropirea cu lapte în proporția menționată, urmând să trageți singuri concluziile.

Astfel, având în vedere că un litru de lapte conține aproximativ 1200-1300 mg de calciu, într-un amestec diluat în care laptele reprezintă doar 10% (1 litru) din totalul de 10 litri, cantitatea de calciu furnizată la o stropire va fi de maxim 2 grame!

Concret, veți porni în procesul de stropire cu mai puțin de 2 grame de calciu în pompă (din care se scade și ce nu ajunge pe plante) această cantitate fiind împărțită la numărul de fire pe care le stropiți.

Rezultatul va fi o cantitate infimă de substanță, în comparație cu necesarul de calciu al plantelor de roșii.

Totodată este important de spus că deși laptele conține și alte minerale precum potasiu, fosfor, magneziu și zinc, cantitățile acestora sunt de asemenea mici în comparație cu necesarul nutrițional al plantelor.


Pro și contra acestei metode. Studii referitoare la utilizarea laptelui în legumicultură

În ceea ce privește eficiența stropirii cu lapte a roșiilor, există păreri diferite în rândul experților și grădinarilor.

Susținătorii acestei metode afirmă că laptele diluat ar putea ajuta la combaterea diferitelor boli și dăunători care afectează roșiile.

Se spune că laptele ar crea un mediu mai acid în jurul plantei, ceea ce ar putea descuraja dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor dăunătoare.

De asemenea, s-a sugerat că laptele ar putea avea un efect inhibator asupra insectelor precum afidele și păianjenii roșii.

Cu toate acestea, până în prezent, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficiența stropirii cu lapte a roșiilor. Majoritatea studiilor realizate în acest domeniu au nu au putut demonstra cu certitudine beneficiile reale ale acestei practici.

Mai mult, unele cercetări au sugerat că laptele diluat poate avea un efect negativ asupra plantelor, blocând porii lor și împiedicând absorbția apei și a nutrienților esențiali.

Cum absorb plantele apa și substanțele nutritive. De ce apare carența de calciu la tomate
Concluzii

În concluzie, stropirea cu lapte a roșiilor rămâne un subiect controversat în grădinărit.

Deși laptele conține calciu și alte minerale benefice pentru plante, cantitatea pe care o primesc prin stropire este extrem de mică într-un amestec diluat de 1 litru de lapte și 9 litri de apă.

În plus, eficiența acestei metode nu este susținută de dovezi științifice solide.

Astfel, în loc să te bazezi exclusiv pe stropirea cu lapte, este mai recomandat să acorzi atenție altor aspecte importante, cum ar fi asigurarea unui sol fertil, irigarea corespunzătoare și prevenirea bolilor prin practici agricole adecvate.

De ce se răsucesc frunzele la roșii. Indiciile care clarifică cauza răsucirii, modalități de rezolvare

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

10 comentarii la „Stropirea cu lapte a roșiilor, pentru aport de calciu: efort inutil sau sfat folositor?

 • stropirea cu lapte diluat se face pentru proprietățile fungicide, nu pentru aportul de calciu.
  Faptul că nu este dovedit este logic, nu investește nimeni sa studieze așa ceva.Cum nimeni nu va face un studiu pe plante medicinale, sau pe orice produs sau planta medicinala care nu poate fi patentat.
  O zi frumoasa tuturor!

  Răspunde
 • Eu personal stropesc cu lapte si vreau sa va spunt ca plantele au o evolutie exraordinara.Atit planta cit si fructele sunt perfecte.

  Răspunde
 • Bună ziua,

  Fiecare face cum crede de cuviință, însa eu va spun ca este al treilea an in care stropesc roșiile doar cu lapte in combinatie cu apa și rezultatele au fost foarte bune.
  Dintr-o medie de 110 fire/an plantate in solar, am reusit să ne asigurăm necesarul de rosii și suc de rosii pentru 4 adulti si un copil.
  Posibil ca productia sa fi fost mai mare dacă le stropeam cu tot felul de soluții, dar am zis ca merită efortul pentru un fruct sănătos.
  Probabil din ce in ce mai multi oameni care stropesc rosiile cu lapte, de aici si acest articol.
  :))

  Răspunde
  • Prieteni dragi,pai ei trebuie sa strice tot ce merge bine,natural și sănătos,ei știu întotdeauna ce e mai bine altfel vor rămâne cu chimicalele nevândute,și eu am solar de trei ani și tot lapte de la vacuta mea folosesc,și afidele l-am combătut cu o rețetă făcută de mine după ce am probat inutil toate substanțele lor din farmacie

   Răspunde
   • Foarte bine, felicitari! Vă rog, dacă se poate , care este rețeta folosita de dumneavoastră pentru afide.

    Răspunde
 • Pingback: Cu ce trebuie fertilizate roșiile în perioada de coacere. Alte măsuri petru optimizarea producției de tomate – Atlas pentru casă și grădină

 • 2 grame pentru fiecare frunză stropită din două în două săptămâni câți nutrienți rezultă pentru o lună? Consider că este un fir de roșie nu un câine … sunt pentru stropit cu lapte

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *