GrădinăPomicultură

Stropirea de toamnă a pomilor

Chiar dacă vă doriți un stil de viață cât mai ecologic, inclusiv cu fructe și legume produse în propria grădină/livadă, trebuie să luați în considerare că va trebui să alegeți între o producție slabă sau chiar inexistentă și stropirea periodică a culturilor și copacilor.

În acest moment, efectivele prezente de dăunători, fungi este atât de mare încât sunt necesare intervenții la nivelul culturilor, chiar și la un nivel minim.

În luna octombrie, după recoltare, pomilor li se aplică un tratament cu zeamă bordeleză în concentrație de 1,2 %, unele dintre bolile pe care le previne fiind mana, alternarioza, bacteriozele, monilioza.

Cuprul intăreste sistemul natural de aparare al plantei și are efect antiseptic. După absorbire, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor.

  • Zeama bordeleză este un fungicid de contact, adică nu pătrunde în ţesutul plantelor.
  • Zeama bordeleza este o solutie de suprafață, ea se va pulveriza pe întreaga planta: ramuri, frunze, tulpină, fiind activă circa două săptămâni după aplicare.

În luna noiembrie, după ce aproximativ 30 % din frunze au căzut, se poate aplica un tratament cu sulfat de cupru 3% ( 300 gr la 10 litri de apă) + uree 5 % ( 500 gr/10 l apă).

Acest tratament are o importanță deosebită, având un caracter obligatoriu pentru menținerea stării de sănătate a pomilor fructiferi.

* Atenție! La speciile piersic și nectarin concentrațiile se reduc astfel: sulfat de cupru 1,5% (150 gr/10 l apă) + uree 2% ( 200 gr/10 l apă)

Alte operații ce pregătesc pomii pentru iarnă:

Protejarea tulpinilor
-Tulpinile pomilor fructiferi trebuie protejate atât față de temperaturile care încep să varieze brusc, cât și împotriva atacului rozătoarelor. În timpul iernii șoarecii și iepurii rod coaja pomilor, în special a celor mai tineri, atacând vasele prin care circulă seva, iar încălzirile și răcirile repetate provoacă și ele crăpături în scoarță. Acestea pot deveni foarte ușor cuiburi pentru agenți patogeni, care vor face pomii să se usuce.
-O soluție pentru această problemă o reprezintă vopsirea tulpinilor cu un strat subțire de var. În cazul tulpinilor mai mici, ele pot fi învelite cu plase.
Curățarea tuturor frunzelor căzute
-Curățenia de toamnă este obligatorie și în livadă. Tratamentele fitosanitare nu se pot aplica decât în perioada de repaus vegetativ a pomilor fructiferi, atunci când în ei nu mai este nici o frunză și nici un fruct putrezit, însă coroanele pomilor nu sunt singurele care trebuie curățate. Dăunătorii se pot ascunde și pe sol, printre frunzele căzute, printre crengi uscate rupte și fructe putrezite.
-De aceea, debarasarea solului de resturi adunate este la fel de importantă ca debarasarea pomilor de uscături. În cazul unor infecții, atât frunzele cât și orice alte rămășițe trebuie arse sau îngropate. De asemenea, pomii uscați, neproductivi sau bolnavi vor trebui și ei arși.
-În schimb, dacă pomii sunt sănătoși, resturile vor fi transformate în compost, care se va adăuga ca fertilizator la rădăcină. Totodată, pământul din jur trebuie săpat, pentru ca pomii să își poată face rezerve suficiente de apă, iar dacă toamna este una secetoasă, este indicat să îi udați suplimentar.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Stropirea de toamnă a pomilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *