GrădinăPomicultură

Stropirea pomilor fructiferi iarna

Odată cu sosirea iernii, pomii fructiferi au nevoie de îngrijiri speciale. Pentru protejarea pomilor fructiferi, primul tratament de iarnă se aplică atunci când temperaturile trec de 5 grade Celsius.

În schema de îngrijire a pomilor fructiferi iarna se recomanda tratamente cu piatră vânătă/sulfat de cupru în cantitate de 300 grame la 10 litri de apă, dar și ulei horticol în combinație cu insecticide pentru pomi fructiferi, pentru protejarea de larve și ouăle lor hibernante.

Stropirea cu sulfat de cupru este o metoda folosita in horticultura pentru a preveni sau a trata anumite boli ale plantelor, inclusiv pomilor fructiferi.

Stropirea se poate realiza prin pulverizare directa pe frunze si ramuri, sau prin udarea solului din jurul pomilor. Este important sa se respecte anumite reguli in ceea ce priveste momentul si modalitatea stropirii, astfel incat sa nu se produca daune pomilor sau altor plante din jur.

Ce boli și dăunători combat stropirile de iarnă

Tratamentele de stropire a pomilor fructiferi iarna, în perioada de repaus vegetativ, contribuie atât la eliminarea dăunătorilor aflați în stadiul de iernare, cât și pentru a combate infecțiile cu bacterii și ciuperci.

Ciuruirea bacteriană și micotică, deformarea frunzelor și făinarea la piersic, moniliozele pot fi combătute cu ajutorul ultimului tratament din an la pomii fructiferi.

Iarna, schema de tratamentele se aplică atunci când pomii fructiferi sunt lipsiți de frunze, în zilele cu temperaturi pozitive, lipsite de ploi, ninsoare sau vânt puternic.

De asemenea, stropirea pomilor fructiferi iarna poate fi o activitate importanta pentru mentinerea sanatatii acestora si pentru a asigura o productie bogata de fructe in sezonul urmator.

In timpul iernii, vremea rece si umeda poate afecta pomii fructiferi prin formarea ghetii sau prin aparitia unor boli si daunatori. Stropirea pomilor poate ajuta la prevenirea acestor probleme prin protejarea lor impotriva inghetului si prin stimularea cresterii fructelor.

Metode de stropire a pomilor fructiferi

Exista mai multe metode de stropire a pomilor fructiferi in timpul iernii. Una dintre acestea consta in stropirea cu solutii de protejare impotriva inghetului, daca se anunta temperaturi extrem de scazute, care ajuta la prevenirea formarii ghetii pe ramuri si frunze. Aceste solutii pot fi cumparate din magazile specializate sau se pot prepara din apa, zahar sau alte substante care au proprietati antigel.

Alta metoda este acoperirea pomilor cu materiale protective, cum ar fi folia sau plasa antigrindina. Acest lucru poate ajuta la mentinerea temperaturii optime in jurul pomilor si la prevenirea daunele cauzate de vant sau de zapada.

Este important sa se respecte anumite reguli in ceea ce priveste momentul si modalitatea stropirii pomilor fructiferi in timpul iernii. De exemplu, stropirea nu trebuie realizata atunci cand temperaturile sunt foarte scazute, deoarece solutia poate ingheta pe ramuri si poate cauza daune.

Tratamentele de iarnă la pomii fructiferi. Schemă actualizată 2023

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Stropirea pomilor fructiferi iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *