Studii. Borul, elementul care îmbunătățește aroma, calitatea și aspectul fructelor. Cum puteți fertiliza
Borul este un micronutrient important pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, inclusiv în ceea ce privește fructele, în momentul legării şi a dezvoltării.
Disponibilitatea borului pentru plante este scăzută pe solurile nisipoase sau pe cele cu un conținut ridicat de azot sau calciu, în perioadele cu temperaturi scăzute, cu exces de umiditate sau în condiții de secetă.
Studiile au arătat că nivelul adecvat de bor poate îmbunătăți calitatea fructelor, inclusiv în ceea ce privește gustul și calitatea fructelor.
Pentru ce prezintă importanță borul?
- Calitatea înfloritului și a fructificării
- Diviziunea celulară
- Toleranța florilor la îngheț
- Formarea pereților celulari / stabilitatea pereților celulari
- Dezvoltarea tubului polinic și succesul germinării grăunciorilor de polen
- Componentă a fitohormonilor (auxine)
- Pentru dezvoltarea meristemelor / frunze bazale – fructe tinere
Studii științifice
Un experiment efectuat în Polonia, pe cireși maturi „Buttner’s Red”, a demonstrat că fructele pomilor fertilizați cu bor au avut concentrații mai mari de solide solubile și antociani decât plantele martor.
Scopul studiului a fost de a examina răspunsul cireșelor dulci la fertilizarea cu bor.
Pentru aceasta, pomii au fost fertilizați în sol și foliar.
Aplicarea în sol a borului s-a făcut în stadiul de înmugurire.
Pulverizările foliare cu bor au fost efectuate:
- primăvara, în stadiul de buton alb, începutul înfloririi și căderea petalelor și
- toamna, cu aproximativ patru săptămâni înainte de căderea naturală a frunzei.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în condițiile acestui experiment, fertilizarea cu bor este recomandată în cultura cireșului, pentru a îmbunătăți calitatea fructelor și aspectul acestora.
Un alt studiu, publicat în revista HortScience, a investigat efectul suplimentării cu bor asupra gustului și compoziției chimice a căpșunilor. În cadrul acestuia, plantele de căpșuni au fost cultivate în soluri cu și fără suplimentarea de bor, iar fructele au fost colectate și analizate pentru compoziția chimică și gust.
Rezultatele au arătat că fructele colectate din plantele cultivate în solurile suplimentate cu bor au avut o concentrație mai mare de zaharuri, precum și un gust și o aromă mai intensă decât cele colectate din solurile fără suplimentarea de bor.
De asemenea, fructele din plantele suplimentate cu bor au avut o concentrație mai mare de vitamina C și antocianine.
Studiul concluzionează că suplimentarea cu bor poate îmbunătăți gustul și compoziția chimică a căpșunilor și sugerează că acest micronutrient ar putea fi important în producția de fructe de calitate superioară.
De asemenea, un alt studiu a arătat că fructele de piersică cultivate pe soluri bogate în bor au avut un gust mai bun și o aromă mai puternică decât cele cultivate pe soluri cu deficiență de bor.
Cum acționează Borul
Borul este un micronutrient esențial în dezvoltarea plantelor. El joacă un rol important în procesele fiziologice ale plantelor, cum ar fi formarea celulelor, metabolismul carbohidraților și producerea de energie.
De asemenea, borul ajută la creșterea rădăcinilor, la dezvoltarea fructelor și la sporirea rezistenței plantelor la stresul de mediu.
Borul este asimilat de plantă sub formă de acid boric sau borat. În sol el este absorbit de particulele de argilă.
Carența de bor se manifestă prin ruperea țesuturilor, uscarea vârfurilor de creștere, putregai uscat și umed, înflorit defectuos și formarea de fructe puține și deformate.
În ce condiții se accentuează carența de bor?
- Valori ridicate ale pH-ului
- Soluri cu textura nisipoasă
- Fertilizare cu îngrășăminte azotoase în cantitate mare
- Secetă, arșiță
- Temperaturi scăzute și umiditate ridicată
Fertilizarea culturilor cu bor
În arboricultură nevoile anuale de bor sunt de ordinul a 2 kg/ha.
Deficiența de bor poate duce la fructe cu gust insipid sau chiar amărui. De exemplu, deficiența de bor în culturile de struguri poate duce la fructe cu un gust acru și neplăcut.
În plus, deficiența de bor poate afecta calitatea produselor agricole, cum ar fi gustul și aroma fructelor și legumelor.
Totodată, deficiența de bor la culturile de cereale poate duce la creșterea fragilității paieței și la scăderea producției de grâu sau de orz.
Pe piață există mai multe produse care se pot aplica pentru a îmbunătăți rata de bor din plante.
Unul dintre acestea este Borocal – fertilizant foliar utilizat în legumicultură pentru corectarea deficiențelor de bor, calciu, magneziu și creșterea calității legumelor. Se aplică în toate fazele de dezvoltare pentru reducerea stresului la plante, creșterea viabilității florilor și obținerea de fructe ferme, uniform colorate.
Păstrarea echilibrului în fertilizare
Pe de altă parte, excesul de bor poate fi toxic pentru plante, afectând negativ creșterea și producția culturilor.
Trebuie să aveți în vedere că atât lipsa ca şi excesul provoacă puternice diminuări de vegetaţie şi de randament.
Prin urmare, este important să se păstreze un echilibru adecvat al nivelurilor de bor în sol și în plante, pentru a asigura o creștere sănătoasă și o producție optimă.
Pentru aceasta, analiza solului permite evaluarea rezervei de bor a solului şi definirea pragului de lipsă şi de toxicitate. Vezi aici unde poți face analizele de sol în România.
Analiza solului permite determinarea clasei de aprovizionare cu elemente nutritive la care aparţine, care va permite determinarea aportului necesar de îngrăşământ.
Pingback: De ce se răsucesc frunzele la roșii. Indiciile care clarifică cauza răsucirii, modalități de rezolvare – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: De ce cad și avortează florile la legume. Care este elementul cheie pentru înflorire accelerată și creștere a producției – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: De ce se pierde gustul remarcabil al roșiilor tradiționale pe drumul spre hypermarket – Atlas pentru casă și grădină