Grădină

Studii științifice. Peste 400 de compuși chimici contribuie la parfumul și culoarea trandafirilor

V-ați întrebat vreodată cum se produce mirosul atât de plăcut al trandafirilor sau culoarea intensă a acestora?

Compoziția chimică a mirosului trandafirilor a fost studiată în detaliu de către cercetători din întreaga lume.

Aceștia au identificat o varietate de compuși volatili, care contribuie la aroma unică a trandafirilor.

Un studiu publicat în jurnalul ”Flavour and Fragrance Journal” a analizat compoziția chimică a mirosului trandafirilor și a descoperit că aceștia conțin mai mult de 400 de compuși chimici, care împreună creează aroma unică a trandafirilor.

Cercetătorii au identificat un număr mare de compuși volatili, adică substanțe chimice care se evaporă ușor și care contribuie la mirosul trandafirilor. Unele dintre aceste substanțe sunt aldehide, alcooli, esteri și cetone.

De asemenea, studiul a constatat că diferite specii și soiuri de trandafiri pot avea compoziții chimice diferite, ceea ce explică de ce anumite trandafiri au mirosuri diferite sau mai puternice decât altele.

În concluzie, acest studiu a arătat că mirosul trandafirilor este un amestec complex de substanțe chimice, care împreună creează o aromă unică și plăcută.

Trandafirii cățărători, oaza de frumos din grădină. Despre plantare și îngrijire

Printre compușii chimici prezenți în mirosul trandafirilor se numără:

  • Aldehide: acești compuși sunt prezentați în majoritatea soiurilor de trandafiri și au un miros floral și dulce. Printre aldehidele prezente în mirosul trandafirilor se numără benzaldehida, vanilina și heptanalul.
  • Alcooli: sunt prezenți într-o varietate de plante și au un miros dulce și floral. Alcoolii din mirosul trandafirilor includ geraniolul, linaloolul și citronelolul.
  • Esteri: acești compuși sunt responsabili pentru mirosul fructat și dulce al trandafirilor. Esterii din mirosul trandafirilor includ acetatul de geranil, acetatul de linalil și acetatul de citronil.
  • Cetone: sunt prezenți în cantități mici în mirosul trandafirilor și sunt responsabili pentru notele florale și dulci. Cetonele din mirosul trandafirilor includ ionona și dihidroionona.

Compoziția chimică a mirosului trandafirilor poate varia în funcție de specia și soiul de trandafir, precum și de condițiile de cultură și de extracție a uleiului esențial din petalele de trandafir.

Ce anume dă culoarea trandafirilor

Un alt studiu științific „Identificarea și caracterizarea genelor care controlează producția de pigmenți de trandafir”, publicat în „Frontiers in Plant Science” a avut că obiectiv identificarea și caracterizarea genelor responsabile de producția de pigmenți de trandafir, ceea ce ar putea avea aplicații practice în obținerea de trandafiri mai rezistenți la factorii de mediu și cu culori mai intense.

Trandafirii negri. Există această floare spectaculoasă?

În cadrul studiului, cercetătorii au utilizat tehnici de inginerie genetică pentru a analiză gena responsabilă de producția de pigmenți de antocianine, care oferă culoarea roșie sau albastră la trandafiri.

Ei au identificat un grup de gene care controlează această producție de pigmenți și au studiat funcțiile lor și interacțiunile dintre ele.

Cercetătorii au descoperit că modificarea unei singure gene poate duce la schimbări semnificative ale culorii trandafirilor. De exemplu, prin inhibarea unei gene responsabile de producția de antocianine, cercetătorii au obținut trandafiri cu petale de culoare roz pal, în loc de culoarea roșie intensă.

Studiul a demonstrat astfel importantă cunoașterii genelor responsabile de producția de pigmenți în obținerea de trandafiri cu culori mai intense și rezistență mai mare la factorii de mediu, prin ingineria genetică.

Această cercetare poate avea potențiale aplicații practice în obținerea de trandafiri mai rezistenți și de o mai mare valoare comercială.

Cercetătorii au analizat apoi interacțiunile dintre aceste gene, descoperind că ele cooperează pentru a controla producția de antocianine.

Această descoperire poate avea aplicații practice în obținerea de trandafiri cu culori mai intense și mai rezistenți la factorii de mediu.

De exemplu, prin suprimarea genelor responsabile de producția de antocianine, se pot obține trandafiri de culoare mai deschisă, care ar putea avea mai multă rezistență la lumina solară puternică, ceea ce îi face mai potriviți pentru unele condiții de cultivare.

Rugina trandafirului. Cauze și remedii

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Studii științifice. Peste 400 de compuși chimici contribuie la parfumul și culoarea trandafirilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *