GrădinăLegumicultură

STUDIU Două metode prin care poate fi prelungită durata de depozitare a roșiilor

„Efectele pulverizării cu calciu înainte de recoltare și a tratamentelor cu apă caldă după recoltare asupra duratei de valabilitate și a calității fructelor de roșii în timpul depozitării ambientale ” este un studiu realizat de un grup de cercetători din cadrul Universității din Gujrat, Pakistan.

Scopul acestuia a fost de a evalua efectul tratamentelor cu calciu înainte de recoltare și a tratamentelor cu apă caldă după recoltare asupra calității și durabilității roșiilor în timpul depozitării la temperatura camerei.

Calendarul grădinarului pentru răsaduri. Când punem semințele de roșii, momentul optim pentru repicare și plantare

De ce sunt necesare noi modalități de păstrare a roșiilor

Fiind un fruct climacteric, termenul de valabilitate al roșiilor este relativ scurt, procesul de coacere fiind  stimulat de etilenă. Pierderea globală după recoltare a tomatelor este estimată la 25–42%.

Calitatea fizico-chimică postrecoltare a fructelor poate fi afectată atât de operațiile pe care le facem înainte de culegere cât și în perioada următoare. Datorită preocupărilor publice cu privire la efectele nocive ale fungicidelor sintetice asupra mediului și sănătății ființei umane, este important să se caute noi alternative.

Cum se produc răsadurile de roșii, pas cu pas. Trucuri utile pentru o recoltă timpurie

Cum s-a desfășurat experimentul

Cercetătorii menționați au aplicat diferite tratamente pe roșiile recoltate și le-au depozitat în condiții de temperatură și umiditate controlate. Rezultatele studiului au arătat că tratamentul cu calciu înainte de recoltare și tratamentul cu apă caldă după recoltare au îmbunătățit calitatea și durabilitatea roșiilor.

Studiul a inclus două tratamente diferite. Primul tratament a constat în pulverizarea cu soluție de calciu pe plantele de roșii înainte de recoltare, în timp ce al doilea tratament a constat în scufundarea roșiilor recoltate în apă caldă timp de cinci minute după recoltare.

Ulterior, roșiile tratate și netratate au fost depozitate la temperatura camerei (25°C) și cu o umiditate relativă de 80%.

Roșiile: origine, întrebuințări, lucruri inedite

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului au arătat că ambele tratamente au îmbunătățit calitatea și durabilitatea roșiilor, reducând pierderea de masă și prevenind deteriorarea acestora. În plus, roșiile tratate cu calciu și apă caldă au avut o durată de viață mai lungă și o calitate superioară față de cele netratate.

Studiul a concluzionat că tratamentele cu calciu înainte de recoltare și cu apă caldă după recoltare ar putea fi utilizate pentru îmbunătățirea durabilității roșiilor și prelungirea duratei lor de viață în timpul depozitării la temperatura camerei, ceea ce ar putea îmbunătăți eficiența transportului și comercializării roșiilor.

Totodată, tratamentul cu calciu a îmbunătățit și conținutul de vitamina C și acid ascorbic al roșiilor, precum și proprietățile lor antioxidante. În schimb, tratamentul cu apă caldă a dus la o creștere a conținutului de licopen, un antioxidant puternic care este responsabil pentru culoarea roșiilor.

Concluzia acestui studiu este că tratamentele cu calciu înainte de recoltare și cu apă caldă după recoltare ar putea fi utilizate pentru îmbunătățirea calității și durabilității roșiilor în timpul depozitării la temperatura camerei, ceea ce ar putea îmbunătăți eficiența transportului și comercializării acestora.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *