GrădinăPomicultură

STUDIU ȘTIINȚIFIC. Cum influențează gazonul din livezi producția de fructe și vigoarea pomilor fructiferi

În urma studiului ”Fertilitatea solului la livezile de măr organice (ecologice) din sudul statului Ontario”, publicat în revista Societății Internaționale pentru Științe Horticole (International Society for Horticultural Science”), au rezultat o serie de elemente referitoare la producția de fructe și vigoarea pomilor fructiferi.Astfel, o serie de producători organici de mere din sudul statului Ontario (SUA) au observat în ultimele sezoane de vegetație o scădere a producției de mere și o vigoare redusă a pomilor în livezile lor.

Obiectivul studiului

Observațiile au inclus lipsa creșterii lăstarilor, dezvoltarea frunzelor clorotice în timpul sezonului, producția mai mică de fructe și defolierea timpurie.

Obiectivul acestei cercetări a fost de a determina dacă au existat limitări semnificative ale nutrienților din sol pentru producția organică de mere, pe baza analizelor de sol și frunze.

În timpul sezonului de vegetație  au fost colectate probe de sol din 18 livezi organice afectate și două livezi convenționale de diferite vârste.

La una dintre livezile organice în care au existat diferențe semnificative observabile în creșterea copacilor din cauza gestionării gazonului, a fost efectuată analiza țesutului frunzelor pentru determinarea stării de nutriție a copacilor.

Care este efectul concurenței gazonului în livadăTestele de sol indică faptul că unele dintre livezile organice (și una dintre cele convenționale) prezintă deficiențe de nutrienți care necesită adaosuri anuale semnificative; aproximativ jumătate din livezile organice prelevate au fost deficitare în ceea ce privește de Fosfor (P) și Potasiu (K).

Ce înseamnă NPK. Informații utile pentru legumicultori, referitoare la perioadele de aplicare

Nivelurile de azot, calciu și fier au fost scăzute în țesutul frunzelor prelevate din pomii fructiferi care creșteau acolo unde gazonul era dominant, în comparație cu cel prelevat din copacii puternici care creșteau unde creșterea gazonului a fost minoră.

Problemele observate în livezile ecologice de meri par să fie legate de gestionarea gazonului din livezile analizate.

Concurența dintre meri și gazon pentru nutrienții disponibili, în special azotul, este cel mai probabil factorul limitativ care afectează creșterea și producția copacilor.

Cum determină fertilizarea excesivă dezvoltarea pe orizontală a rădăcinilor pomilor fructiferi

Sursa

Voroney, P., Kessel, C., Gardner, J. and Martin, H. (2007). SOIL FERTILITY SURVEY OF ORGANIC APPLE ORCHARDS IN SOUTHERN ONTARIO. Acta Hortic. 737, 79-85
DOI: 10.17660/ActaHortic.2007.737.10
https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2007.737.10

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *