Grădină

Susținerea copacilor prin tutori. Cât timp trebuie păstrat sprijinul pomilor

Imediat după plantare, pomii tineri au nevoie de susținere, oferindu-se astfel copacului posibilitatea de a se stabiliza în sol și a forma o rădăcină puternică.

Totuși, tutorii nu ar trebui să fie permanent lângă copaci, trebuind să fie îndepărtați, la un moment dat, atunci când avem garanția că s-au fixat în mod corespunzător.

Perioada optimă la care aceștia vor fi îndepărtați de lângă pomi diferă în funcție de anumite variabile legate de stadiul de dezvoltare, dar și de expunerea la vânturi puternice.

În general, arborele proaspăt plantat nu ar trebui să aibă nevoie de sprijin mai mult de șase luni până la un an – sau după un sezon de creștere.

Mai ales pentru că după stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea – copacii trebuie se legene liber în vânt, pentru a dezvolta trunchiuri mai puternice.

Deși arborele dvs. ar trebui să se descurce singur după un sezon de creștere, momentul exact va varia în funcție de specia de copac, deoarece unii se pot dezvolta mai repede decât alții.

UTIL: Dacă introduceți tutorii lângă pom după ce au fost plantați luați în calcul și posibilitatea că puteți răni rădăcina acestuia.

Recomandări de la specialiștii din cadrul Pepinierelor Roman, cu privire la sistemele de susținere a pomilor:

Când vorbim de sisteme de susținere sau de tutori pentru pomii fructiferi trebuie știut că orice pom are nevoie de susținere cel puțin în primii 2-3 ani de la plantare.

Nevoia unui sistem de susținere este dictat și de portaltoi și/sau tipul de coroană urmărit, astfel:

** Orice măr altoit pe M9 sau pomi altoiți pe portaltoi pitici au nevoie de susținere permanent, deoarece acești pomi nu se pot susține singuri.

**Orice pom a cărui coroană este condusă sub forma ax (lider central), cel puțin în primii 4-5 ani până pomul își formează rădăcini puternice

** Pomii altoiți pe M9, M26, Gisela 5 și 6 au nevoie de susținere temporara 3-5 ani, fiind pomi semi-pitici dacă sunt în gospodărie. În câmp deschis aceștia pot avea nevoie de susținere permanentă.

*** Pomii care au suferit o transplantare in anul 3-5 vor avea nevoie de un tutore solid, pentru că la transplantare rădăcinile lor au fost mult reduse.

*** Susținere temporară 2-3 ani pomii altoiți pe portaltoi semiviguroși (MM106, Gutui A, St.Juliene, Colt) fiind suficient un tutore.

*** Nu este necesar sistem de susținere pomilor altoiți pe portaltoi sălbatic adică cei altoiți pe prun sălbatic, corcoduș, păr pădureț, cireș păsăresc, etc. Aceștia formează un sistem radicular puternic care va susține viitorul pom.

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Susținerea copacilor prin tutori. Cât timp trebuie păstrat sprijinul pomilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *