Grădină

Testul simplu prin care determini tipul de sol, primul pas esențial în grădinărit

Grădinăritul începe întotdeauna cu o bună înțelegere a mediului în care plantele tale vor crește, iar unul dintre factorii esențiali este tipul de sol.

Așadar, dacă ați intrat în posesia unei suprafețe de teren unde vreți să cultivați legume ori să plantați pomi fructiferi, primul pas este de a identifica și înțelege tipul de sol de care dispui.

De ce este atât de important acest pas? Tipul de sol determină nu numai ce plante vor prospera în grădina ta, ci și modul în care acestea vor crește.

Există diverse tipuri de sol, iar fiecare dintre acestea are caracteristici unice și influențează capacitatea solului de a reține apă, de a furniza nutrienți plantelor și de a permite rădăcinilor să se dezvolte corespunzător.


Cum determini tipul de sol

Pentru a determina tipul de sol, una dintre cele mai frecvente metode este să iei o mână de sol umed și să încerci să-l modelezi într-o bucată. Observând textura și culoarea solului, poți face primele concluzii.

Așadar, pornind de la acest prim pas esențial – identificarea tipului de sol, poți începe să-ți proiectezi grădina și să alegi plantele potrivite pentru a-ți transforma spațiul într-o oază de frumusețe și verdețe.

La câți ani se face înlocuirea patului de cultură. Soluții ecologice pentru grădinari, testate în timp

Detalii tipuri de soluri

  • cu turbă
  • calcaros
  • nisipos
  • argilă
  • argilo-nisipos
  • nămolos

Cum arată diferite tipuri de soluriSolurile nisipoase

Nu rețin bine apa și substanțele nutritive. Sunt formate din particule de nisip și sunt permeabile pentru apă și aer. Este un sol fărâmicios, de culoare gri-maronie. Solul nisipos este ușor de modelat, dar forma nu rezistă mult timp.

Solurile lutoase

Solurile lutoase sau vegetale sunt formate dintr-un mix de lut, nisip și argilă. Au culoare maronie, o bună permeabilitate pentru apă și aer, sunt bine fertilizate și se lucrează ușor. Este un sol ușor fărâmicios. Transportă în mod optim apa și substanțele nutritive către rădăcinile plantelor.

Solurile argiloase

Solul argilos are o textură fină și se simte lipicios când este ud. Este un sol neted, ușor de modelat, de culoare gălbui-maronie. În general reține apa, acest lucru dăunând rădăcinilor plantelor.

Solurile argiloase sunt greu de prelucrat, dar au un potențial de fertilitate ridicat.

Au o capacitate mare de reținere a apei, plasticitate și aderență mare. Sunt caracterizate prin permeabilitate mică pentru apă și aer.

Solul calcaros

Solul calcaros are un aspect albicios și o cantitate de pietre. Acest timp de sol este predispus la uscăciune, iar pentru plantele de vară, care stau în soare chiar și pentru câteva ore, solul calcaros reprezintă o alegere neinspirată.

Solul calcaros are nevoie de udare și fertilizare mai mult decât orice alt tip de sol. În plus, pământul calcaros blochează pătrunderea unor elemente nutritive esențiale, cum ar fi magneziul și fierul.

Humusul este bogat în material organic și are o culoare închisă, de obicei neagră. Acesta este o substanță conservată, care a stopat procesul de mineralizare și descompunere în întregime a resturilor organice. Humusul conține elemente nutritive care asigură fertilitatea solului.

Cum gestionați problema solului

Înainte de a începe orice fel de proiect în grădină, trebuie să știți ce tip de sol va trebui să prelucrați, precum și caracteristicile sale.

Astfel, în zonele cu climă temperată predomină solurile de culoare neagră (cernoziomurile) și solurile brune. În zonele mai calde întâlnim soluri roșii, sărace în humus și săruri minerale. În zonele de stepă și deșert solurile sunt cenușii și brune.

E bine să știți că există plante potrivite pentru fiecare tip de sol. Plantele pe care le regăsiți în zona d-voastră sunt, prin definiție, adaptate solului local.

În circumstanțe normale, nu este necesar să se modifice solul. Trebuie doar să înțelegeți tipul de sol pe care îl aveți și să plantați în consecință.

Modificările solului sunt necesare numai dacă solul este foarte compact, conține anumite componente toxice, este secătuit de resurse minerale sau dacă doriți să cultivați alte plante decât cele recomandate pentru acesta.

Înainte de a începe modificarea solului, vă recomandăm să vă testați solul. Birourile locale agricole vor putea face acest lucru.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Testul simplu prin care determini tipul de sol, primul pas esențial în grădinărit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *