Tipuri de sol. Cum se identifică
Solul unde veți planta copaci, legume sau flori are anumite caracteristici predominante, date de zona în care locuiți, în funcție de climă și altitudine.
Acesta constituie mediul principal din care plantele se alimentează cu apă și elemente nutritive necesare dezvoltării, precum și suportul în care se fixează acestea.
Tipuri de soluri
cu turbă
calcaros
nisipos
argilă
argilo-nisipos
nămolos
Cum arată diferite tipuri de soluri
Solurile lutoase
Solurile lutoase sau vegetale sunt formate dintr-un mix de lut, nisip și argilă. Au culoare maronie, o bună permeabilitate pentru apă și aer, sunt bine fertilizate și se lucrează ușor. Este un sol ușor fărâmicios. Transportă în mod optim apa și substanțele nutritive către rădăcinile plantelor.
Solurile nisipoase
Nu rețin bine apa și substanțele nutritive. Sunt formate din particule de nisip și sunt permeabile pentru apă și aer. Este un sol fărâmicios, de culoare gri-maronie.
Solurile argiloase
Este un sol neted, ușor de modelat, culoare gălbui-maronie. În general reține apa, acest lucru dăunând rădăcinilor plantelor.
Solurile argiloase sunt greu de prelucrat, dar au un potențial de fertilitate ridicat.
Au o capacitate mare de reținere a apei, plasticitate și aderență mare. Sunt caracterizate prin permeabilitate mică pentru apă și aer.
Solul calcaros
Solul calcaros are un aspect albicios și o cantitate de pietre. Acest timp de sol este predispus la uscăciune, iar pentru plantele de vară, care stau în soare chiar și pentru câteva ore, solul calcaros reprezintă o alegere neinspirata. Solul calcaros are nevoie de udare și fertilizare mai mult decât orice alt tip de sol. În plus, pământul calcaros blochează pătrunderea unor elemente nutritive esențiale, cum ar fi magneziul și fierul.
Totul despre fertilizarea solului. Soluții și idei pentru plante sănătoase
Humusul este un amestec de substanțe organice. Acesta este o substanță conservată, care a stopat procesul de mineralizare și descompunere în întregime a resturilor organice. Humusul conține elemente nutritive care asigură fertilitatea solului.
Înainte de a începe orice fel de proiect în grădină, trebuie să știți ce tip de sol va trebui să prelucrați, precum și caracteristicile sale. Astfel, în zonele cu climă temperată predomină solurile de culoare neagră (cernoziomurile) și solurile brune. În zonele mai calde întâlnim soluri roșii, sărace în humus și săruri minerale. În zonele de stepă și deșert solurile sunt cenușii și brune.
E bine să știți că există plante potrivite pentru fiecare tip de sol. Plantele pe care le regăsiți în zona d-voastră sunt, prin definiție, adaptate solului local.
În circumstanțe normale, nu este necesar să se modifice solul.
Trebuie doar să înțelegeți tipul de sol pe care îl aveți și să plantați în consecință.
Modificările solului sunt necesare numai dacă solul este foarte compact, conține anumite componente toxice, este secătuit de resurse minerale sau dacă doriți să cultivați alte plante decât cele recomandate pentru acesta.
Înainte de a începe modificarea solului, vă recomandăm să vă testați solul. Birourile locale de extindere agricolă vor face acest lucru.
Citește și:
Ameliorarea solului. Metode ecologice rapide