TOMABAC, un soi nou de roșii creat la SCDL Bacău, cu o productivitate de 150 de tone la hectar
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău recomandă un nou soi de tomate indicat pentru spații protejate.
Soiul TOMABAC este semitimpuriu, cu o perioadă de vegetație de 98-102 zile până la prima recoltare;
Planta are creștere nedeterminată, se copilește și se susține;
Caracteristicile fructului:
– formă aplatizată, cu ușoară calotă verde la maturitatea fiziologică, de mărime mare, cu media greutății de peste 200 grame, numărul de loje seminal: peste șase.
-fermitatea bună, culoarea la maturitatea fiziologică roșu, cu gust foarte plăcut, echilibrat
Capacitatea de producție: 100-150 tone la hectar funcție de tehnologia aplicată și locul de cultură (câmp, spații protejate).
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău dispune de următoarele servicii de cercetare:
- Cercetări interdisciplinare în domeniile ameliorării legumelor, florilor și a plantelor cu utilizări multiple
- Crearea de noi hibrizi și varietăți de legume și flori și obținerea semințelor din categorii biologice superioare.
- Menținerea diversității speciilor de legume și flori, conservarea resurselor genetice valoroase.
- Controlul integrat al dăunătorilor și agenților patogeni
Tehnologii de control integrat al dăunătorilor și bolilor din legume (convenționale și organice).
- Culturi de celule și țesuturi in vitro. Vermicompost.
- Micropropagarea și producerea materialului genetic cu valoare biologică ridicată la speciile de legume și flori.
- Cercetări privind efectul vermicompostului în cultivarea legumelor.
- Cercetări interdisciplinare în fiziologia plantelor
Cercetări privind fiziologia legumelor și a plantelor cu utilizări multiple.
- Cercetări interdisciplinare în producția de semințe
Cercetări privind producția de semințe de legume
- Cercetare și producție în cadrul agriculturii organice și durabile
- Stabilirea tehnologiilor moderne de cultură a legumelor și a florilor pentru sistemul convențional și ecologic.
- Proiectare și asistență tehnică în organizarea și funcționarea fermelor de legume (convenționale și organice).