GrădinăPomicultură

Top 5 fructe exotice care pot fi crescute și în România. Care sunt condițiile de cultivare

Creșterea temperaturilor determinate de încălzirea climatică globală, coroborate cu cercetările pomicole, au făcut posibile ca anumite culturi de fructe exotice, care în trecut erau apanajul exclusiv al zonelor calde sau tropicale, să fie prezente și în România.

Agronomii reușesc astfel, inclusiv prin folosirea unor portaltoi adaptați pentru a face față temperaturilor scăzute, să aclimatizeze diferite plante obișnuite să se dezvolte doar la căldură la regimul termic al țării noastre.

În livezile din diferite zone ale țării putem vedea acum culturi bogate de smochine, kiwi, goji, lămâi, curmale ori kaki.

  1. Kiwi sunt plante cățărătoare care produc fructele zemoase și parfumte, ce pot fi găsite și în plantațiile din țara noastră, situate în locuri însorite. Arbuștii de kiwi pot fi cultivați atât în scop pur decorativ, cât şi pentru a obţine o recoltă de fructe. Necesită udare prin sistem de picurare sau manual. Perioadă de recoltare: luna noiembrie.
  2. Smochinul se cultivă primăvara sau toamna în sol cu un drenaj bun, pentru ca apa să nu băltească la rădăcină. Fructele sunt de dimensiuni medii și mari și colorate cu o nuanță de violet intens. Smochinul intră pe rod in al doilea an de plantare. Fructele de smochin conțin substanțe eficiente în protejarea sângelui de bacterii, paraziți și viruși care provoacă diverse boli, cum ar fi hepatita C.
  3. Exploatațiile de curmale nu au nevoie nici de soluri foarte fertile, întrucât planta, originară din China, este rezistentă la secetă și valorifică foarte bine solurile nisipoase, soluri lipsite de apă. Curmalul are spini și norduri, iar frunzele lucioase păstreaza apa în tulpina curmalului. Planta poate fi formată din sâmburi care se lasă la hidratat și apoi se introduc în pământ. De asemenea, pepinierele oferă acest arbust în stadii diferite de dezvoltare.
  4. Kaki preferă locurile însorite și fructifică toamna. La înfiinţarea unei plantaţii de kaki, solul trebuie să aibă un pH cuprins între 5,5 şi 8,3, dar și să fie să fie fertil, drenat, luto-nisipos.
  5. Goji crește sub formă de tufă sau de pom și este considerat ca fiind un elixir antiîmbătrânire. Aportul mare de vitamine și substanțe antioxidante fac din acest fruct un excelent adjuvant și energizant pentru organismul tău. Fructele pot fi consumate în stare proaspătă sau deshidratate, fiind folosite și în industria farmaceutică.

Mâna lui Buddha, fructul cu formă ciudată, unică în lume. Aroma sa este inclusă în parfumuri celebre

Sfaturi utile referitoare la plantele exotice

Termenul „plante exotice” este adesea folosit pentru a descrie plantele care nu sunt originare din regiunea în care sunt cultivate.

Multe dintre acestea provin din zone calde și tropicale și sunt aduse în alte regiuni pentru a adăuga varietate în peisajul horticol.

Atunci când vă hotărâți să creșteți în grădina dvoastră o plantă de acest fel informați-vă anterior cu privire la condițiile de dezvoltare, în principal la temperaturile la care rezistă.

Anumite soiuri au nevoie de o atenție sporită în primii 2-3 ani (protejarea plantei cu folie antiîngheț) sau chiar păstrarea în ghivece mari, ce vor fi aduse iarna în locuri expuse mai puțin temperaturile scăzute.

INEDIT Livada din apartament. FOTO Cum te poți bucura de fructe crescute în propria casă

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *