GrădinăLegumicultură

Tot ce trebuie să știi despre mana la legume, boala care apare după ploi. Cum observi primele semne

Boala legumelor numită mană este de fapt o infecție fungică cunoscută sub denumirea științifică de Peronospora parasitica.

Această boală afectează în special culturile de legume, cum ar fi roșiile, cartofii, castraveții și alte plante din familia Solanaceae și Cucurbitaceae.

Apariția manei după o perioadă ploioasă implică următorii factori:

  1. Fungii paraziți: Boala este cauzată de un grup de fungi paraziți din genul Peronospora. Acești fungi se dezvoltă în condiții umede și calde și sunt prezenți în sol sau în resturile vegetale infectate.
  2. Ploi și umezeală: Ploile abundente sau irigarea excesivă crează condițiile de umiditate ridicată ce favorizează dezvoltarea și răspândirea fungilor. Picăturile de ploaie și umiditatea persistentă pe frunzele plantelor furnizează mediul ideal pentru germinarea sporilor fungici. Temperaturile moderate și aerisirea slabă pot crea, de asemenea, un mediu propice dezvoltării infecției.
  3. Infecția și răspândirea: Sporii fungici se răspândesc rapid, de la o plantă la alta, prin intermediul vântului, ploii și apei de stropire. Aceștia pot ajunge pe frunzele plantelor și penetra prin stomate (porii mici de pe suprafața frunzelor). Odată ce sporii ajung în interiorul plantei, ei își formează miceliul (filamente subțiri ale fungilor) și încep să se hrănească cu țesuturile plantelor.
  4. Simptomele bolii: Infecția fungică cauzează apariția unor pete galbene, apoi albicioase, pe frunzele plantelor. Aceste pete se dezvoltă ulterior în pustule sau mucegai albicios care conține sporii fungici. Pustulele pot fi observate mai ales pe partea inferioară a frunzelor. În cazul unor infecții severe, frunzele pot deveni gălbui, se ofilesc și se usucă prematur.
  5. Ciclul de viață al fungilor: Odată cu răspândirea sporilor, ciclul de viață al fungilor continuă. Sporii se dezvoltă în condiții favorabile, cum ar fi umiditatea ridicată și temperatura potrivită. Aceștia germează și formează filamente subțiri care penetrează țesuturile vegetale, continuând ciclul de infectare și răspândire.
  6. Măsuri de control: Pentru a preveni sau controla boala mană după ploaie, sunt recomandate următoarele măsuri:
  • Igiena plantelor: Eliminați resturile vegetale infectate și buruienile din jurul culturilor.
  • Fungicide: Utilizarea fungicidelor adecvate poate fi eficientă în controlul infecției, însă trebuie respectate instrucțiunile de utilizare și dozare recomandate. Vezi aici o schemă de tratament împotriva manei.
  • Rotirea culturilor: Evitați să plantați aceleași legume în aceeași zonă de teren pentru mai mulți ani consecutivi.
  • Irigarea controlată: Evitați udarea excesivă a plantelor și asigurați o bună drenare a solului pentru a reduce umiditatea și favoriza uscarea rapidă a frunzelor.

Cu ce chimicale stropeau bunicii noștri grădinile. Adevărul despre mitul legumelor 100% naturale, produse în trecut

Mai multe despre fungii Peronospora

Peronospora include o varietate de specii de fungi paraziți care cauzează boli la plantele de legume.

Acești fungi sunt organisme microscopice care se dezvoltă în medii umede și calde, atacând în principal frunzele și tulpinile plantelor.

Genul Peronospora cuprinde mai multe specii care afectează diferite plante de legume.

De exemplu, Peronospora parasitica afectează cruciferele, cum ar fi varza, conopida și broccoli, în timp ce Peronospora destructor atacă ceapa și usturoiul.

Peronospora tabacina este cunoscută pentru afectarea plantelor de tutun, iar Peronospora effusa este responsabilă pentru bolile cartofilor.

Fungii Peronospora trec prin mai multe stadii în ciclul lor de viață. Aceștia supraviețuiesc în sol sau în resturile vegetale.

Odată cu condițiile favorabile, cum ar fi umiditatea ridicată și temperatura potrivită, se eliberează sporii care sunt răspândiți de vânt sau apă pe plantele de legume.

Cum udăm vara pomii fructiferi din livadă, în funcție de anul de plantare. Studii privind irigarea livezilor

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Tot ce trebuie să știi despre mana la legume, boala care apare după ploi. Cum observi primele semne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *