DIYLegumicultură

Totul despre conservarea legumelor și fructelor prin deshidratare. Care sunt dezavantajele și principiul de funcționare

Aparatele de deshidratat sunt dispozitive electrice care elimină umiditatea din alimente, prelungind astfel durata lor de păstrare, fiind folosite în special în perioada de toamnă, când multitudinea de fructe și legume ne duce cu gândul la conservarea acestora pentru iarnă.

Acestea au ca principiu de funcționare încălzirea la o temperatură constantă și ventilarea, pentru a îndepărta umiditatea din alimente, context în care rezultă uscarea acestora.

Deshidratorul pot fi utilizat pentru o gamă largă de fructe și legume, cum ar fi roșii, mere, pere, banane, castraveți, ciuperci și multe altele.

Cum se pregătesc pentru deshidratare alimentele. Care este principiul de funcționare

Principiul de funcționare al unui aparat de deshidratat fructe și legume se bazează pe eliminarea umidității din alimente prin încălzire și ventilare.

Procesul începe cu pregătirea alimentelor, care sunt tăiate în bucăți mici și uniforme și dispuse pe rafturile aparatului.

Apoi, aparatul este pornit și funcționează prin încălzirea interioară la o temperatură specifică, care este setată în funcție de tipul de aliment pe care doriți să-l deshidratați.

În timp ce aparatul funcționează, ventilatoarele din interior circulă aer cald printre alimente, eliminând umiditatea. Acest aer umed este apoi evacuat prin intermediul unei guri de ventilație.

Procesul continua până când nivelul de umiditate din alimente a scăzut la un nivel acceptabil, ceea ce poate dura de la câteva ore la câteva zile, în funcție de tipul de aliment și de dimensiunea bucăților.

Avantaje

Una dintre avantajele acestui proces este că nu se pierd nutrienții esențiali din alimente, deoarece încălzirea se face la o temperatură relativ scăzută.

În plus, alimentele deshidratate au un gust concentrat, ceea ce le face ideale pentru adăugarea de savoare în mâncăruri sau pentru consum direct.

Fructele deshidratate pot fi consumate ulterior direct sau pot fi utilizate ca ingrediente în alte rețete, cum ar fi batoane de fructe sau mixuri de musli.

Legumele deshidratate sunt adesea utilizate pentru a prepara supe și ciorbe, precum și pentru a adăuga textură și gust la salate și alte mâncăruri.

Dezavantaje

  1. Costul: Aparatele pentru deshidratat fructe și legume pot fi relativ costisitoare, mai ales modelele de top de gamă. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru persoanele cu un buget limitat. La aceasta se adaugă prețul curentului electric, iar consumul este destul de ridicat.
  2. Timpul necesar: Deshidratarea poate dura câteva ore până la câteva zile, în funcție de tipul de aliment și de dimensiunea bucăților. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru cei care au un program aglomerat sau care au nevoie de alimente deshidratate rapid.
  3. Spațiul necesar: Aparatele pentru deshidratat fructe și legume pot fi destul de mari și ocupă mult spațiu de depozitare.
  4. Procesul poate fi complicat: Procesul de deshidratare poate fi complicat, mai ales pentru începători, care trebuie să înțeleagă cum să seteze temperatura și durata corectă pentru fiecare tip de aliment și să monitorizeze procesul cu atenție pentru a evita arsura sau pierderea nutrienților.

Cu toate acestea, aceste dezavantaje pot fi ușor compensate de avantajele pe termen lung ale alimentelor deshidratate, cum ar fi durata lor de conservare mai lungă, gustul concentrat și păstrarea nutrienților esențiali.

10 trucuri simple pentru a păstra fructele proaspete mai mult timp

Modele de deshidratoare

Aparatele de deshidratat fructe și legume sunt disponibile în mai multe modele, cu diferite prețuri și caracteristici.

Unele modele au un număr mai mare de rafturi, permitându-vă să deshidratați mai multe alimente într-o singură sesiune.

Alte modele au opțiuni de reglare a temperaturii și a duratei de funcționare, permitându-vă să obțineți rezultatele dorite.

În general, un aparat de deshidratat fructe și legume poate fi o investiție utilă pentru cei care doresc să conserve mâncarea și să obțină produse alimentare sănătoase și naturale fără conservanți.

Este important să alegeți un aparat cu caracteristici și specificații potrivite nevoilor dumneavoastră, precum și să respectați instrucțiunile de utilizare și de siguranță pentru a obține rezultate optime.

Ce fructe și legume se țin în frigider și care în bucatărie

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Totul despre conservarea legumelor și fructelor prin deshidratare. Care sunt dezavantajele și principiul de funcționare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *