GrădinăLegumicultură

Totul despre mana la tomate și impactul devastator asupra culturilor. Măsuri de prevenire și control

Ciuperca Phytophthora infestans este un agent patogen care afectează numeroase culturi de plante, inclusiv roșiile (tomatele) și poate poate provoca daune grave în cazul unor infestări masive.

Mana, provocată de aceasta, este una dintre cele mai grave și frecvente boli ale legumelor, fiind prezentă în toate tipurile de cultură – sere, solarii, grădină, câmp.

Condițiile care favorizează apariția bolii sunt temperaturile între 15-18 grade și umiditatea ridicată a aerului peste 80%.

În acest articol, vom explora modul în care Phytophthora infestans afectează plantele de tomate și impactul devastator pe care îl poate avea asupra recoltelor.

Descrierea ciupercii Phytophthora infestans

Phytophthora infestans este o ciupercă patogenă din familia Pythiaceae și face parte din clasa Oomycota, cunoscută și sub numele de „ciuperci cu aspect de mucegai”.

Pe suprafața petelor apare și puf fin albicios iar fructele afectate se desprind ușor și cad prematur din cauza putrezirii codiței.

Ciuperca poate supraviețui în formă de spori în sol, plante infectate sau resturi vegetale, iar condițiile optime de dezvoltare sunt cele cu temperaturi moderate și umiditate ridicată.

Modul de transmitere și infectarea roșiilor

Ciuperca se răspândește de obicei prin intermediul sporiilor care sunt purtați de vânt și ploaie, ceea ce le permite să se răspândească rapid în câmpul de cultură.

Condensul favorizează, de asemenea, condițiile de infectare.

În momentul în care o plantă este infectată, ciuperca penetrează țesuturile acesteia și începe să se dezvolte, hrănindu-se cu substanțele nutritive ale acesteia.

Nopțile răcoroase, zilele calde și condițiile umede prelungite favorizează dezvoltarea unor epidemii severe.

Sporularea poate avea loc între 3-26°C, dar cel mai des între 18-22°C.

Simptomele infecției cu Phytophthora infestans la roșii

Simptomele infecției cu Phytophthora infestans apar în general pe frunze, tulpini și fructe.

  • Pe frunze – apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde – gălbuie cu aspect umed. Ulterior devin cenușii brune iar pe partea inferioară apare un puf fin și albicios. În câteva zile țesutul din zona petelor se necrozează , frunzele se usucă.
  • Pe tulpină – apar pete mici cu forma ovală și culoare cenușiu – brună, se extind treptat, înconjoară tulpina care se frânge și putrezește.
  • Pe fructe – în toate stadiile de dezvoltare la codiță apar pete neregulate , ușor adâncite de culoare verde-măslinie. Apoi capătă o culoare brună și se extind pe porțiuni mari din fruct.

Impactul devastator asupra recoltelor de roșii

Infecțiile cu Phytophthora infestans pot avea un impact devastator asupra culturilor de roșii.

Pierderile de recoltă pot fi semnificative, în special în cazul unor infestări masive.

Această boală poate afecta atât roșiile cultivate în câmp deschis, cât și cele crescute în sere sau solarii.

Măsuri de prevenire și control

Prevenirea infecției cu Phytophthora infestans implică implementarea unor măsuri de igienă riguroase în câmpul de cultură și în jurul acestuia.

Eliminarea resturilor vegetale infectate și evitarea udării excesive pot contribui la reducerea riscului de infecție.

De asemenea, este important să se evite plantarea roșiilor în soluri cu istoric de infecție cu Phytophthora infestans.

În plus, fermierii pot utiliza fungicide specifice pentru combaterea acestei ciuperci, dar acestea trebuie aplicate cu responsabilitate și în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Vezi aici schema de tratamente recomandată de inginerii agronomi pentru mană.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *