FloriGrădină

Trandafirii cățărători, oaza de frumusețe din grădină. Despre plantare și îngrijire

Aflate în topul celor mai spectaculoase flori pe care le puteți cultiva în grădina sau curtea dumneavostră, trandafirii cățărători vor decora cu bun gust și un aspect vizual deosebit zone pe verticală pe care doriți să le ornați, precum garduri, colțuri, arcade, chiar pereții clădirilor.

După ce alegeți locul unde îi veți planta trebuie să luați în considerare soluții adaptate la curte,  de instalare a unui sistem solid de susținere din metal sau lemn, precum pergole, sârmă ori plase bordurate.

Totodată, atunci când alegeți trandafirii, luați în considerare faptul că aceștia pot fi cu flori mari (precum soiurile Klimings sau Kleimbers) sau cu flori mici (Ramblers).

Plantare

După ce achiziționați butașii și alegeți zona în care vor fi plantați faceți o groapă cât mai largă, dublă măcar față de dimensiunea rădăcinilor, pentru a da posibilitate acestora să își dezvolte sistemul radicular în condiții optime.

Rădăcinile rupte vor fi tăiate înainte de plantare, iar cele foarte groase scurtate.

Recomandat este să mocirliți sistemul radicular, prin înmuiere într-un amestec de apă, pământ și gunoi de grajd, de consistența smântânii.

Nu uitați să tasați solul din jurul trandafirilor, pentru a elimina golurile de aer.

După plantare asigurați o cantitate de apă suficientă pentru ca rădăcinile să se poată dezvolta.

Pentru a optimiza șansele de prindere puteți cumpăra pământ destinat trandafirilor, cu care să umpleți groapa.

Fertilizare

În perioada ulterioară plantării trebuie să fertilizați trandafirii cu produsele speciale destinate acestora, pe care le găsiți în fitofarmacii sau magazinele de bricolaj, care vor ajuta lăstarii să se dezvolte pe înălțime. Pe măsură ce cresc, lăstarii se ancorează pe suportul pregătit. Ulterior, din lăstari vor porni ramurile secundare, care vor da volum plantei.  Acestea pot fi scurtate la 4-5 muguri pentru a stimula înflorirea, ce are loc o dată sau de două ori pe an.

Protecția de iarnă

Pentru a proteja trandafirii pe timpul iernii, înfășurați în jurul lăstarilor folie de protecție antiîngheţ. Totodată, la baza rădăcinii se va face mușuroirea (învelirea zonei de jos cu pământ, care va fi elininată odată cu venirea primăverii).

Ca orice altă plantă, trandafirii sunt supuși unor factori negativi de mediu, precum insecte, fungi sau alți dăunători care îi pot afecta.

Întrucât diversitatea acestora necesită soluții personalizate pentru fiecare caz în parte, nu uitați să observați periodic, la intervale cât mai scurte plantele, pentru a fi informați în stadii incipiente despre potențialele pericole. Atunci când observați frunze pătate, sau dăunători pe acestea faceți poză cât mai clară sau rupeți o bucată cu care puteți merge la fitofarmacie, pentru o corectă diagnosticare și oferirea unei soluții optime.

În articolul de mai jos găsiți detalii legate de aceste aspecte:

La ce trebuie să fim atenți pentru a menține sănătoase plantele din grădină

 

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

4 comentarii la „Trandafirii cățărători, oaza de frumusețe din grădină. Despre plantare și îngrijire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *