FloriGrădină

Trandafirii negri. Există această floare spectaculoasă?

Ați văzut pe internet sau chiar în florării tradafiri negri. Extrem de frumoși, acești trandafiri, de o culoare neagră intensă, stârnesc discuții cu privire la existența lor în stare naturală.

Specialiștii în horticultură susțin că un trandafir negru natural pur nu există. Sunt însă o serie de soiuri de trandafiri etichetate ca fiind negre, dar, în realitate, aceștia au doar au o nuanță mai intensă, de tip violet închis, sau maro, ce dau senzația acestei culori.

Pe de altă parte, un videoclip cu un trandafirul negru care ar fi crescut natural în Turcia a devenit viral în 2013.

Cei care au postat susțin că această floare de culoare rară, numită „kara gul” în limba turcă, a înflorit în Halfeti, un sat lângă râul istoric Eufrat.

S-a spus că floarea începe o nuanță profundă de roșu și progresează către un negru bogat, catifelat, pe măsură ce se deschide, precum și că petalele sale adoptă o nuanță de negru în martie-aprilie și octombrie-noiembrie.

Acest lucru s-ar datora faptului că nuanța neagră este rezultatul pH-ului unic al solului Halfeti, potențat de apa din râul Eufrat. La o privire mai atentă, povestea apare ca fiind cel puțin suspectă, mai ales imaginile cu trandafirii negri turcești par editate.

Mai mult, o căutare simplă pe internet ne arată că satul Halfeti nu mai există de mai mult timp, dând o nuanță de farsă poveștii, cel mai probabil în scop turistic.

Manipularea culorii

Științific, pigmentarea neagră la plante este extrem de rară, dacă nu chiar imposibilă. Trandafirii negri pot fi produși numai prin supunerea anumitor plante de trandafiri la programe de reproducere și tehnici de propagare, dar acest lucru nu garantează un trandafir negru perfect colorat.

O altă metodă care poate fi utilizată este prin aplicarea unui colorant negru pe florile sau plantele de trandafir.

Reproducerea

Trandafirii negri au devenit populari în industria floriculturii. Acestea sunt doriți în buchete și aranjamente florale.

Dar aceste flori dau doar iluzia că sunt negre. Acești trandafiri există doar în nuanțe profunde de roșu și violet cultivate de crescători renumiți.

Soiurile de trandafir negru cunoscute astăzi includ „Black Bacarra”, „Black Jade”, „Black Beauty”, „Nigrette”, „Taboo” și „Ebb Tide”, printre altele.

Black Baccara

„Black Baccara” este un trandafir hibrid care a rezultat din încrucișarea dintre soiurile  „Celica” și „Fuego Negro”. Are flori catifelate de culoare roșu închis, cele mai apropiate de florile de trandafir negru.

Partea interioară a petalelor florii este roșie datorită pigmentului, pelargoninei, iar petalele exterioare sunt întunecate din cauza pigmentului albastru, cianina. Florile nu sunt parfumate, dar sunt durabile, captivante, cu tulpini lungi.

Jad negru

Trandafirul „Jadul Negru” aparține trandafirilor în miniatură care sunt impecabili ca plante de interior în ghivece sau în amenajări peisagistice. Planta, introdusă în SUA în 1985, se caracterizează prin micile sale flori roșii închise, frunze lucioase de culoare verde închis și creștere stufoasă.

Black Beauty – Frumusețe neagră

Trandafirul „Black Beauty” este, de asemenea, un trandafir hibrid, care crește până la un metru înălțime. Florile sunt mici, ușor parfumate, descoperite de W. Kordes în 1998, au petale roșii închise la culoare cu vârfuri aproape negre.

Nigrette

Trandafirul hibrid ‘Nigrette’ are flori vișinii. Florile sunt foarte parfumate și înfloresc la începutul verii. Hibridizată în 1934 de Max Krause, planta crește ca un arbust de până la un metru înălțime și înflorește în mod repetat.

Taboo

Trandafirul „Taboo”, cunoscut sub numele de „Grand Chateau”, a fost hibridizat în anul 1988. Planta crește la o înălțime de 2 metri. Florile sunt bogat parfumate și au o culoare roșu catifelat.

Metode de vopsire

O metodă de colorare articicială a trandafirilor este cu ajutorul coloranților, inclusiv de tip alimentar, iar florarii au deprins tehnicile prin care pot realiza chiar și un trandafir de culoare neagră.

Spray Floral

Sprayul floral este o modalitate de a schimba instantaneu culoarea unei flori. Majoritatea vopselelor cu spray tind să fie grele, dar spray-urile florale au o concentrație moderată și nu vor dăuna florilor delicate.

Scufundare

Vopsirea prin scufundare este, de asemenea, o tehnică obișnuită în care florile sunt scufundate într-un amestec de apă și colorant alimentar. Florile sunt apoi agățate să se usuce, rezultând o culoare neagră bogată.

Absorbția colorantului

O altă tehnică comună și ușoară este metoda de absorbție. O vază este umplută cu amestecul de vopsea pe bază de apă și tulpinile proaspăt tăiate de trandafiri sunt scufundate în ea. Apa colorată cu vopsea va fi absorbită de tulpină prin acțiune capilară către petale, colorându-le astfel în negru. Lăsarea florilor în acest set peste noapte va avea ca rezultat mai multe petale opace de culoare.

Simbolistică

Mulți dintre noi suntem atrași de culoarea neagră, probabil din cauza misterului pe care îl emană.  Florile negre simbolizau în trecut separarea. Semnificația s-a schimbat de-a lungul anilor, iar aceștia sunt acum priviți într-o lumină pozitivă de către mulți oameni, reprezentând forță, rafinament și o frumusețe remarcabilă.

Totodată, trandafirii negri simbolizează renașterea și noile începuturi. Perspectiva acestor noi oportunități aduce curaj și speranță.

Trandafirii cățărători, oaza de frumos din grădină. Despre plantare și îngrijire

La ce trebuie să fim atenți pentru a menține sănătoase plantele din grădină

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

3 comentarii la „Trandafirii negri. Există această floare spectaculoasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *