Tratamente la semințoase în fenofazele buton roz și înflorire completă
LA SEMINTOASE (MAR , PAR , GUTUI) – in fenofaza de BUTON ROZ se aplica un tratament pentru prevenirea si combaterea celor mai periculoase boli si anume:
– RAPANUL – este boala care ataca toate partile aeriene ale pomilor, insa efectele cele mai grave sunt pe frunze si fructe. Pe dosul frunzelor apar pete cenusii – maslinii, care cresc in dimensiuni si duc la brunificarea tesutului. Pe fructe apar pete cenusii – maslinii care duc la crapaturi ce favorizeaza aparitia altor boli si atac de daunatori. Fructele afectate se deformeaza, sunt crapate si fara aroma.
– FAINAREA – este boala care ataca mugurii , frunzele , inflorescentele , lastarii si fructele. Apare odata cu pornirea in vegetatie , la dezmugurit , sub forma unei paste de culoare alba fainoasa. Frunzele nu se mai deschid si capata un aspect curbat iar fructele atacate se usuca si cad.
Tot in fenofaza de buton roz trebuie combatuti si DAUNATORII care apar si anume :
– AFIDE – PADUCHI , GARGARITA FLORILOR DE MAR , ACARIENI , MINATORI , VIERMELE MARULUI.
Acestea colonizeaza pe ramuri , pe frunze , patrund in flori apoi in fructe unde distrug semintele si pulpa si duc in final la reducerea considerabila a productiei , punand in pericol si sanatatea pomilor.
Pentru prevenire si combatere specialiștii de la SOLAREX recomandă tratament cu:
PACHET TRATAMENT II – POMI FRUCTIFERI ( pt.10 l sau 100 l apa).
Pachetul contine: – CUPRIDIN 50WP – fungicid – bactericid pe baza de cupru cu actiune de contact asupra sporilor si miceliului fungic.
– MICROTHIOL SPECIAL – fungicid pe baza de sulf , ce actioneaza prin contact asupra agentilor patogeni, avand efect preventiv si curativ.
– ZEBRA – insecticid piretroid cu actiune de contact si ingestie asupra daunatorilor.
IN FENOFAZA DE INFLORIRE COMPLETA – la semintoase se aplica un tratament pentru a preveni si combate boala extrem de periculoasa si anume:
– FOCUL BACTERIAN – Primele semne apar inca de la inflorit , cand florile se ofilesc , se usuca si capata o culoare brun – negricioasa. De la flori bacteria trece la lastari , care se ofilesc si se usuca , apoi la fructele mici care capata o culoare bruna sau neagra si cad. Netratata boala duce usor la uscarea pomilor si la infectarea celor din jur.
Pentru prevenire si combatere recomandam tratament cu:
ALLEATO WG – 2,0 kg/ha ( 20 g/ 10 l apa ) – este un fungicid sistemic , pe baza de fosetil de aluminiu , cu mare capacitate de patrundere si mobilitate in tesuturi , protejaza atat cresterile tratate cat si pe cele nou aparute dupa tratament , are actiune preventiva si curativa.
inginer agronom Adriana Cornaciu
Ce conțin pachetele tehnologice de la Solarex, pentru tratamentele pomilor fructiferi
Pingback: Lucruri dulci despre cireșe. Cât cântărește cea mai mare cireașă din lume – Atlas pentru casă și grădină