Tratamente pentru viermii din fructe și legume

Viermele merelor este un daunator extrem de periculos care ataca fructele de: MAR, PAR, PRUN ,GUTUI , CAIS, PIERSIC, NUC producand pagube importante atat in livezi cat si in gradini.
Astfel de viermi apar si la legume, in special la roșii.
El dezvolta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva complet dezvoltata, intru-un cocon de matase, pe sub scoarta trunchiului , in crapaturile acestuia sau in locul de depozitare a fructelor.
Larvele din generatia I-a apar in luna mai si ataca fructele de 1,5 cm – patrund usor in interiorul fructelor ( prin zona coditei sau zona caliciului ) consuma semintele si apoi trec la al fruct. Fructele astfel atacate raman mici si cad pe sol.
Larvele din generatia II -a apar in perioada 20 iulie – 15 august atacand fructele parguite sau coapte. Fructele mature atacate putrezesc usor si chiar daca ajung la maturitate nu se pastreaza.

Pentru combaterea viermelui merelor se fac tratamente astfel:

– IMBAIERE cu PACHET MIDOS OIL ADJUVANT+ZEBRA – toamna si primavara la dezmugurire.
– PENTRU PRIMA GENERATIE – in fenofazele de : SCUTURAREA PETALELOR , FRUCT CAT O ALUNA, FRUCT CAT O NUCA.
– PENTRU GENERATIA A DOUA se fac 2-3 tratamente in perioada IUNIE – IULIE – AUGUST cand fructele depasesc 3,5 cm diametru.
Recomandam utilizarea urmatoarelor insecticide :
– ZEBRA – 0,2 l/ha( 2ml/10l apa).
– DELEGATE – 300 g/ha( 3g/10l apa).
– LASER – 0,6 l/ha( 2ml/10l apa).
– CORAGEN – 100 – 175 ml/ha( 1,5 ml/10l apa).
Tratamentele se fac utilizand produsele alternativ si in combinatie cu fungicide pentru combaterea bolilor si ingrasaminte foliare pentru cresterea si dezvoltarea aparatului foliar si a fructelor, la interval de 7-10 zile intre ele si la fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul SOLVANT 0,01- 0,05% pentru o eficienta mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.