GrădinăPomicultură

Tratamente pomi fructiferi în fenofazele scuturare petale flori și formare fruct

În cele două fenofaze (scuturare petale flori și formare fruct 0,5 cm), atât la semințoase cât și la sâmburoase se aplică tratamente pentru a preveni și combate boli precum:

Pătarea Roșie – boala atacă frunzele pe care se formează pete de culoare roșu-închis, scufundate în interior. Frunzele atacate se usucă și cad, ducând la defoliarea prematură a pomilor și influențând negativ creșterea ramurilor și maturarea lemnului.

Monilioza– atacul se manifestă pe ramuri, frunze, flori și fructe iar în primăverile reci și ploioase ramurile cu frunze și flori se veștejesc în număr mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determină o putrezire a pulpei și producția este compromisă.

Rapănul –  este boala care atacă toate părțile aeriene ale pomilor, însă efectele cele mai grave sunt pe frunze și fructe. Pe dosul frunzelor apar pete cenușii – măslinii , care cresc în dimensiuni și duc la brunificarea țesutului. Pe fructe apar pete cenușii – măslinii care duc la crăpături ce favorizează apariția altor boli și atac de dăunători. Fructele afectate se deformează, sunt crăpate și fără aromă.

Făinarea– este boala care atacă mugurii, frunzele, inflorescențele, lăstarii și fructele. Apare odată cu pornirea în vegetație, la dezmugurit, sub forma unei paste de culoare alba făinoasă. Frunzele nu se mai deschid și capătă un aspect curbat iar fructele atacate se usucă și cad.Tot în aceste fenofaze trebuie combătuți și dăunătorii care apar și anume afide – păduchi, viermi spp., acarieni, minatori, viespi spp.

Acestea colonizează pe ramuri, frunze, pătrund în flori apoi în fructe unde distrug semințele și pulpa și duc în final la reducerea considerabilă a producției, punând în pericol și sănătatea pomilor.

Ce tratamente se fac în această perioadă la pomii fructiferi. Speciile sâmburoase în fenofaza buton alb/roz

Tratamente recomandate

Pentru prevenire și combatere recomandăm tratamente cu:

Pachet Tratament III și IV – Pomi Fructiferi (pentru 10, 50 apă și 100 litri de apă).

Pachetul conține:

– Captadin WDG – fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene.

– TOPSEN EXTRA – fungicid sistemic- translaminar pe bază de ciprodinil, cu acțiune preventivă dar și curativă împiedicând penetrarea și creșterea miceliului ciupercilor în țesuturi.

– MICROTHIOL SPECIAL – fungicid pe baza de sulf, ce acționează prin contact asupra agenților patogeni, având efect preventiv și curativ.

– ZEBRA – insecticid piretroid  pe bază de lambda cihalotrin cu acțiune prin contact și ingestie asupra dăunătorilor.

Pachetele asigura, printr-o singură stropire, protecție pomilor fructiferi împotriva bolilor și dăunătorilor care apar în aceste două fenofaze.

Aveți grijă de pomii dumneavoastră!

Ce este uleiul horticol. Când este momentul optim de aplicare la pomii fructiferi

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *