GrădinăViticultură

Tratamente recomandate pentru dăunătorii viței de vie. Cum scăpăm de viespea care atacă strugurii copți

Principalii dăunători ce atacă cultura viței de vie și provoacă pagube importante sunt:

Acarianul Galicol – este un păianjen deosebit de periculos pentru vița de vie. Semnele atacului apar primăvara după dezmugurit când păianjenul colonizează partea inferioară a frunzelor, înțeapă și se hrănește cu sucul celular , înmultindu-se rapid. Atacul se extinde pe lăstari și inflorescențe ducând la avortarea florilor și implicit la scăderea producției.

Molia Viței de Vie – are 2-3 generații pe an și iernează sub scoarță butucilor și coardelor. Semnele atacului sunt evidențiate prin prezenta larvelor și a mătăsii pe ciorchine, sub scoarța butucilor, sau coardelor mai bătrâne ce se exfoliază. În luna iunie apar larvele care se hrănesc cu bobocii floriferi și boabele tinere. Atacul cel mai puternic apare în lunile iulie și august când găuresc boabele și consumă pulpa dând astfel posibilitatea instalării putregaiului.

Filoxera Viței de Vie – este o afidă – un păduche cu numeroase generații pe an, cu o forma pe frunze și una subterana pe rădăcini. Pe frunze colonizează pe partea inferioara unde apar niste umflături albicioase. Netratate , cu timpul plantele se usucă și mor.

Viespea Strugurilor – adulții se hrănesc cu sucul strugurilor dulci, maturați și supramaturați, producând pagube până la 90% din producție. Atacă toate soiurile de struguri începând cu soiurile timpurii și semitimpurii și terminând cu cele târzii ce se culeg la supramaturare. În afara distrugerii directe, fructele odată perforate sunt ușor infectate cu putregaiuri.

Tripsul Viței de Vie – este un dăunător de dimensiuni microscopice, de culoare galben-verzuie, care atacă toate organele plantei – frunze, lăstari, inflorescențe, ciorchini. Atacul frunzelor se produce pe partea inferioară unde apar puncte de decolorare iar ulterior apare și deformarea frunzelor.

Rețeta tradițională de obținere a mustului uscat. Cum poți savura mustul și în afara sezonului

Tratamente pentru vița de vie

Pentru combaterea acestor dăunători recomandăm următoarele insecticide :

  • Coragen – 100 – 175 ml /ha.
  • Fastac – 0,075 l/ha.
  • Laser – 0,15 – 0,20 l/ha.
  • Mospilan – 0,250 kg/ha.
  • Zebra Activ – 0,10 – 0,15 l/ha.
  • Nissorun – 0,5 kg/ha.
  • Vertab – 0,8 – 1,0 l/ha.

Tratamentele se fac, utilizând produsele alternativ, la interval de 7-10 zile între ele și la fiecare soluție preparată adaugați adjuvantul Solvant – 0,01-0,05% pentru o eficiență mai mare.

Să aveți recolte bogate!

7 metode prin care se păstrează mustul peste iarnă

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

One thought on “Tratamente recomandate pentru dăunătorii viței de vie. Cum scăpăm de viespea care atacă strugurii copți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *