GrădinăLegumicultură

Tratamente recomandate pentru răsaduri de legume sănătoase și viguroase. La ce interval se fac, cum eliminăm dăunătorii

Tratamente pentru răsadurile de legume

I. Prima udare se face după semănat, cu o soluție de Previcur Energy – 1 ml/litru și a doua zi cu Aminofeed Super – 2,0 ml/l apă prin pulverizare fină.

II. Când se formează primele 3-4 frunze adevărate se aplică un tratament foliar cu Captadin 80 WDG – 15 g și Aminofeed Super – 20 ml la 10 litri de apă. Prin acest tratament răsadul va fi ferit de boli și se va dezvolta rapid atât foliar cât și radicular.

III. Cu 10 zile înainte de plantare se mai aplică foliar Solfert 20-20-20 +ME – 50 g la 10 litri de apă.

IV. Cu 3 zile înainte de plantare aplicăm un tratament cu fungicid + insecticid pentru protecție împotrivă bolilor și dăunătorilor Captadin 80 WDG – 15 g + Vertab – 10 ml la 10 l apă.

V. La 7 zile de la plantare aplicăm o stropire cu Aminofeed Super 20ml/10 l apă – stimulator sub forma de gel ce conține aminoacizi, alge marine, gibereline și microelemente , care duce la o dezvoltare rapidă a aparatului foliar și a sistemului radicular. Tot la 7 zile de la plantare aplicăm în sistemul de picurare îngrășământ Geliasol 13-66-13+me ce ajută plantele la o înrădăcinare mai rapidă și la trecerea mai ușor peste stresul provocat de plantare.

VI. La 14 zile de la plantare pentru a le proteja în continuare de apariția bolilor facem o stropire cu Pachet Evalia Legume, ce conține două fungicide și un îngrășământ foliar.Cum facem planul de culturi al grădinii și necesarul de semințe și răsaduri

Pregătirea solului pentru plantare

Dincolo de tratamente pentru răsadurile de legume, înainte de plantare este necesară efectuarea unor lucrări de pregătire a solului.

După ce solul a fost foarte bine mărunțit se poate face o dezinfecție cu fungicid Captadin 15g/10 l apă, aplicând 3-5 l de soluție/mp. Împotriva nematozilor se aplică tratament prin  instalația de picurare cu Velum Prime – 0,625l/ha.

Pentru a nu avea probleme cu dăunătorii presărăm pe sol, înainte de plantare, granule Corocid Super – 20g /10 mp pentru combaterea coropișnițelor și granule Agrosan B.- 15g /10 mp pentru combaterea limaxilor, care pot distruge în scurt timp plăntuțele tinere.

Calendarul de semănare, repicare și plantare a răsadurilor de tomate. Când se dă startul pentru sere și solariiEtapele parcurse în semănarea semințelor sunt:

–             se așează o bucată de folie în lădiță – daca folosim lădiță cu găuri.

–             se așează un strat subțire pentru drenaj.

–             se așează pământul – cel mai avantajos este cel pentru răsaduri cumpărat din comerț, care nu conține semințe de buruieni și este liber de agenți patogeni (insecte, larve, boli)

–             cu un creion se fac găurele de 0,5 – 1 mm mărime , din 2,5 în 2,5 cm (atât între rânduri cât și pe rând)

–             se pun semințele și se acoperă cu un strat foarte fin de pământ cernut și se tasează ușor.

Condiții pentru răsaduri gata de plantare

Un răsad gata de plantare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

–             să aibă vârstă cuprinsă între 55 – 70 de zile la tomate, 60 – 80 de zile la ardei, 30- 35 de zile la castraveți și 60 zile la varză.

–             să aibă înălțimea de 20 – 30 cm.

–             să se vadă bine primul buchet floral dar să nu fie înflorit la plantare.

–             să fie viguroase, călite și cu un sistem radicular bine dezvoltat.

–             să fie liber de boli și dăunători – se aplică un tratament cu 7 zile înainte de plantare cu fungicid CAPTADIN 15g/10l apă +  insecticid VERTAB 10ml/10l apă .

Să aveți culturi sănătoase și bogate!

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *