Grădină

Tratamente universale pomi fructiferi – scuturare petale flori și formare fruct

În cele doua fenofaze (scuturare petale flori si formare fruct 0,5 cm), atat la SEMINTOASE cat si la SAMBUROASE se aplica tratamente pentru a preveni si combate boli precum:

– RAPANUL-  este boala care ataca toate partile aeriene ale pomilor , insa efectele cele mai grave sunt pe frunze si fructe. Pe dosul frunzelor apar pete cenusii – maslinii  , care cresc in dimensiuni si duc la brunificarea tesutului. Pe fructe apar pete cenusii – maslinii care duc la crapaturi ce favorizeaza aparitia altor boli si atac de daunatori. Fructele afectate se deformeaza , sunt crapate si fara aroma.

– FAINAREA – este boala care ataca mugurii , frunzele , inflorescentele , lastarii si fructele. Apare odata cu pornirea in vegetatie , la dezmugurit , sub forma unei paste de culoare alba fainoasa. Frunzele nu se mai deschid si capata un aspect curbat iar fructele atacate se usuca si cad.

-MONILIOZA – atacul se manifesta pe ramuri , frunze , flori si fructe iar in primaverile reci si ploioase ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si productia este compromisa.

– PATAREA ROSIE – boala ataca frunzele pe care se formeaza pete de culoare rosu-inchis , scufundate in interior. Frunzele atacate se usuca si cad , ducand la defoliarea prematura a pomilor si influientand negativ cresterea ramurilor si maturarea lemnului.

Tot in aceste fenofaze trebuie combatuti si daunatorii care apar si anume:

AFIDE – PADUCHI , VIERMI spp. , ACARIENI , MINATORI , VIESPI spp.

Acestea colonizeaza pe ramuri , frunze , patrund in flori apoi in fructe unde distrug semintele si pulpa si duc in final la reducerea considerabila a productiei, punand in pericol si sanatatea pomilor.

Pentru prevenire si combatere firma SOLAREX recomanda tratamente cu:

PACHET TRATAMENT III -IV – POMI FRUCTIFERI ( pt.10 l sau 100 l apa).

Pachetul contine:

– CAPTADIN WDG – fungicid de contact cu actiune preventiva si curativa asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene.

– TOPSEN EXTRA – fungicid sistemic- translaminar pe baza de ciprodinil, cu actiune preventiva dar si curativa impiedicand penetrarea si cresterea miceliului ciupercilor in tesuturi.

– MICROTHIOL SPECIAL – fungicid pe baza de sulf , ce actioneaza prin contact asupra agentilor patogeni, avand efect preventiv si curativ.

– ZEBRA – insecticid piretroid  pe baza de lambda cihalotrin cu actiune prin contact si ingestie asupra daunatorilor.

Pachetele asigura,  printr-o singura stropire,  protectie pomilor fructiferi impotriva bolilor si daunatorilor care apar in aceste doua fenofaze.

inginer agronom Adriana Cornaciu

 

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *