Trucuri pentru grădinari: Pregerminarea semințelor înainte de plantare în grădină
Pregerminarea semințelor este o tehnică eficientă și utilă pentru grădinari, care contribuie la creșterea ratei de prindere a plantelor și accelerează procesul de creștere și dezvoltare a culturilor în grădină.
Totodată, metoda garantează o germinare uniformă și rapidă.
Această opțiune constă în stimularea semințelor, pentru a începe procesul de germinare înainte de a le planta în solul grădinii.
Iată câteva trucuri și exemple interesante pentru a obține succes în pregerminarea semințelor:
- Alege semințe de înaltă calitate
Pentru a obține rezultate optime în pregerminare, este important să folosești semințe care nu sunt expirate și sănătoase. Alege surse de încredere pentru achiziționarea semințelor, de preferat semințe organice sau certificate pentru a evita problemele legate de calitate.
- Folosește un mediu adecvat pentru pregerminare
Pentru pregerminare, poți folosi diverse medii cum ar fi hârtie de bucătărie umedă, vată sau un amestec de pământ și nisip. Asigură-te că mediul este suficient de umed, dar nu excesiv, pentru a evita putrezirea semințelor.
- Menține o temperatură constantă
Temperatura optimă pentru pregerminare poate varia în funcție de specia plantelor, dar în general este recomandată o temperatură constantă între 20°C și 25°C. Poți folosi un loc luminos și cald în casă pentru a menține temperatura necesară.
Exemple de plante și trucuri specifice:
- Mazăre
Semințele de mazăre pot fi pregerminate pe un șervet umed sau într-un recipient cu apă la temperatura camerei. Odată ce apar primele rădăcini, le poți planta în solul grădinii.
- Fasole
Pentru fasole, poți folosi metoda umezirii unor discuri de vată sau a unor bucăți de pânză într-un recipient cu apă. Așteaptă până când rădăcinile sunt suficient de lungi și apoi plantează-le cu grijă în grădină.
Altă metodă: Puteți continua cu etapa de facilitare a germinării, folosind un pahar, apă și un frigider. Etichetați paharele și puneți semințele înăuntru. Adăugați apă pentru a acoperi semințele și lăsați paharele cu apă și semințele la frigider (aproximativ 4°C) timp de 20-24h.
Apoi, scoateți paharele și semințele din apă și puneți-le direct pe pământ (câmp sau ghiveci), după ce ați etichetat parcela și udat bine ghiveciul sau pământul cu o zi înainte, pentru a semăna sămânța, într-un pat de pământ umed, dar nu înmuiat.
- Porumb
Semințele de porumb pot fi pregerminate pe hârtie de bucătărie umedă, iar odată ce apar rădăcinile, le poți transplanta în grădină într-un sol bogat în substanțe nutritive.
Metodele prezentate pot fi adaptate pentru orice tip de sămânță, în funcție de necesități.
Primele fructe coapte în grădină, înaintea cireșelor: Afinul siberian, savoare și multiple beneficii